112 rings ner – nu vädjar SOS Alarm till allmänheten

SOS Alarm vädjar nu till allmänheten att inte ringa 112 i onödan utan hänvisar till det nationella informationsnumret 113 13.

22 juli 2018 19:30

Många ringer 112 när de är känner röklukt eller har frågor om bränder. Det resulterar i långa köer och svarstider vilket drabbar de i fara för liv, egendom eller miljö.

– Om man ringer nödnumret 112 i onödan kan det leda till att den som är i verklig nöd får vänta extra länge, säger Björn Skoglund i ett pressmeddelande.

SOS Alarm hänvisar istället till det nationella informationsnumret 113 13 för de som vill lämna eller ha information om kriser och olyckor. Numret är öppet dygnet runt och året om.

– Rök och röklukt kan färdas lång väg. Om man känner att det luktar rök utomhus ska man alltid undersöka om man kan se eld med öppna lågor. Om det inte tycks handla om en brand i närheten, men man ändå känner oro, så bör man istället använda sig av informationsnumret 113 13.

Det stora antalet bränder gör att många ringer till SOS Alarm och under fredagen var det närmare 13 000 samtal. Det är i nivå med nyårsnatten som är den mest intensiva kvällen för SOS-operatörerna.

SOS Alarm understryker att du alltid kan ringa 112 när du är osäker på om läget är akut eller inte.

Så jobbar vi med nyheter
Philip Sandell