Region Gotland tvingades 1 december stänga Romabadet på grund av betydande betongskador och rostande armeringsjärn i konstruktionen. Sedan dess har ortsborna gått samman och startat en namninsamling för att rädda sin simhall. På torsdagskvällen hade Romas intresseförening bjudit in politiker, tjänstemän och allmänheten till ett stormöte på Lövsta. Runt 200 personer kom till mötet och under inledningen av mötet lämnade Mats Englund, ordförande Romas intresseförening, över 4 000 namnunderskrifter från personer som vill rädda Romabadet.
– Det man spar in på friskvården kommer på sjukvården i stället. Vi behöver ett badhus i Roma!, säger Mats Englund om vikten av att gotlänningarna rör på sig.
LÄS: Stort engagemang kring namninsamling för Romabadet
Många påtalade att eleverna i Romaskolan saknar simundervisning och i stället tvingas till promenader. Eleverna måste nämligen kunna simma när de går ut högstadiet för att få godkänt i idrott.
– Vi kommer att göra plats för eleverna i övriga simhallar på Gotland, säger Pär Gustafsson, ansvarig för simhallarna inom Region Gotland, om hur man ska lösa problemet.
"Det var för farligt"
Kultur- och fritidsdirektören Maria Modig motiverade sitt beslut att stänga Romabadet i slutet av mötet.
– Det var för att det var farligt att bada i Romabadet. Nu håller vi på att ta reda på vad det kostar, säger Maria Modig.
Hon var tillsammans med flera tjänstemän från kultur- och fritidsförvaltningen i Stockholm för att se på framtida lösningar kring badhus på Gotland.
– Vi kollade på ny teknik och hur man löst det på olika ställen i Stockholm. Samt hur man kan få en annan part som vill ta över driften, säger Maria Modig.
Inga nya besked
Men politikerna kunde inte lämna något besked om Romabadets framtid på mötet.
– Det krävs mer undersökningar och utredningar. Vi kan inte ta några risker gällande badet och måste få reda på vad det kostar, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.
– Det är svårt att veta vad en simhall kostar att renovera. Om man ska rusta upp ett sådant här bad kostar det pengar, det är därför det kan cirkulera olika summor.
"Alla generationer nyttjar badet"
Lars Thomsson (C), ledamot i regionstyrelsen, är boende i Vänge och var där för att lyssna på allmänhetens frågor. Han tycker det är viktigt att man prioriterar en framtid för Romabadet.
– Alla generationer nyttjar det här badet. Vi behöver Romabadet eftersom vi har för liten kapacitet i öns simhallar. I alla fall innan vi byggt ett nytt stort badhus i Visby, men det är långt kvar till dess, säger Lars Thomsson.
Ny simhall i Roma?
Gunnar Bendelin, tidigare initiativtagare till landsbygdsupproret, såg torsdagens möte som ett startskott för större kamp i Roma.
– Jag ser det här mötet som starten på något nytt. Vi ska kämpa för att ett nytt badhus ska ligga i Roma, säger han.
Hans Göran Eklund, stor fastighetsägare på Gotland, föreslog att Region Gotland skulle ta till en annan lösning för Romabadet.
– Sälj det till någon annan som kan driva det vidare, jag förstår inte varför regionen ska äga så mycket fastigheter, säger han.