80-åring lurades på 300 000 kronor – får ingen ersättning

80-åriga Anna lurades av telefonbedragare på 300 000, men får trots det ingen ersättning från sin bank. "Det här är pengar hon skulle leva på", säger hennes son.

Foto: Andreas Hillergren/arkiv

TELEFONBEDRÄGERI2018-09-12 17:01

Anna, som egentligen heter något annat, blev i somras uppringd av en person som sade att han jobbade i en butik. Mannen berättade att någon höll på att handla på Annas kort, och att hon måste spärra kortet omgående. Därefter "kopplades" hon till någon som angav sig arbeta på Länsförsäkringar Banks spärrservice, och Anna fick en kod av personen i telefonen som hon skulle logga in på sin bankdosa med. Hon loggade in på dosan, och därefter kunde bedragarna skapa ett bank-id i Annas namn och börja swisha pengar till sig själva. Totalt blev hon av med 300 000 kronor.

80-åringen, som är bosatt på Gotland, blev medveten om bedrägeriet först dagen efter, då hennes bank kontaktade henne och berättade att stora summor pengar försvunnit från hennes konto under kort tid.

– Hon är helt förstörd. Det här är ju i stort sett en livsbesparing för en pensionär, och det här är pengar hon skulle leva på nu på ålderns höst, berättar Annas son som Helagotland.se varit i kontakt med.

Någon ersättning från Länsförsäkringar kommer Anna dock inte att få, då banken menar att hon varit vårdslös med sina inloggningsuppgifter.

– De tog upp vår anmälan och gjorde det de skulle, men de har väl i princip sagt att om man loggat in så är det kört. Men jag tycker kanske att man kunde försökt vara lite mer tillmötesgående, säger sonen.

Han är kritisk till hur enkelt det är att lura folk på pengar, och att bankerna generellt borde se över sin säkerhet.

– Det ska ju inte vara såhär enkelt. En inloggning på bankdosan, och sedan är allt helt öppet. Bankerna borde ta ansvar och se över sina system, som är för enkla. Dessutom har många av bankerna för höga gränser för hur mycket man få ta ut på en dag. Jag menar att bankerna inte tar sitt ansvar.

Enligt helt ny statistik från NBC, vilket är polisens nationella bedrägericentrum, fortsätter anmälningarna om telefonbedrägerier att öka. I åtta av tio fall är det äldre människor som drabbats, och i mer än 70 procent av telefonbedrägerierna är målsägande över 70 år.

Annas fall har nu anmälts till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och enligt hennes son är det viktigt att hennes historia blir berättad. Familjen har dock valt att vara anonyma, då de vill invänta svar från ARN.

Helagotland.se kommer att följa upp händelsen på torsdagen, då Länsförsäkringar Gotland kommer att kommentera det som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!