90-vägar kan få sänkt hastighet

Trafikverket vill sänka hastigheten på flera av de gotländska vägarna. Region Gotland är kritisk till förslaget och ett nytt regeringsbeslut har nu öppnat upp för en vändning i ärendet.

Här blir det 80 i stället.

Här blir det 80 i stället.

Foto: Dennis Pettersson

HASTIGHETSGRÄNSER2018-11-15 06:35

Trafikverket gjorde 2016 en hastighetsöversyn över hela Sverige. För Gotlands del pekades tre sträckor ut som aktuella för en sänkning från 90 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen. Sträckorna som de vill sänka hastigheten på är länsväg 140 mellan Visby och Tofta strand, länsväg 143 mellan Visby och Roma samt länsväg 148 mellan Lärbro och Fårösund. Planen är att hastighetssänkningarna ska införas i slutet av planperioden – år 2023.

– Vi har gjort analyser av vägarnas utformning och konstruktion. Vi ställer det sedan mot våra kriterier för trafiksäkerhet och stämmer det inte överens förslår vi en ändring. Då faller vägen inte inom klassificeringen 90 kilometer i timmen och då bör hastigheten sänkas till 80 kilometer i timmen. Vi beräknar det utifrån våra modeller och hur många räddade liv en sänkning ger. En 80-väg är en betydligt säkrare hastighet än en 90-väg om man inte har en körfältsseparering, säger Rami Yones, nationell samordnare för hastighetsöversyn vid Trafikverket.

I september fattade regeringen beslut om att hastigheten inte skulle sänkas på delar av väg 32 mot Eksjö, något Smålands-Tidningen rapporterat om. Vetlanda kommun hade överklagat Trafikverkets beslut om att sänka hastigheten från 90 kilometer i timmen till 80. Kommunen menade att de ville värna om attraktiviteten och hänvisade även till näringslivets utveckling. Regeringen gick på kommunens linje och därmed sänks troligen inte hastigheten.

Region Gotland har tidigare varit kritisk mot en sänkning av hastigheten på de tre vägarna. Om hastigheten skulle sänkas på samtliga vägar blir det endast en 90-sträcka kvar på Gotland, väg 653, den så kallade "Brorakan".

– Det vi har sagt är att vi behöver förbättra standarden på våra länsvägar för att underlätta för transporter och arbetspendling. Det är jätteviktigt för att göra Gotland mer attraktivt. Om man sänker hastigheten tar det lite längre tid, man ska uppleva att det går snabbt och enkelt att ta sig fram, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Hon säger att frågan ännu ska diskuteras med Trafikverket. Under de kommande åren lär frågan bli ännu mer aktuell.

– Jag hoppas att man inte genomför någon sänkning. Men vi lär hinna diskutera det här ett par gånger till med Trafikverket. Om man ser till beslutet från Eksjö, så kan det vara värt att pröva även här, säger Eva Nypelius.

Helena Sundberg, regionchef för Stockholm-Gotland vid Trafikverket, säger att Trafikverket kommer att titta på olika åtgärder för att hastigheten på de tre 90-vägarna inte ska behöva sänkas.

– Vi kommer att utreda kompletterande åtgärder för att öka trafiksäkerheten. Det blir väldigt dyrt med en mittseparering, men det finns andra åtgärder som vi kan ta till. Förhoppningen är att vi kan bibehålla hastigheterna så långt som det bara går, men jag kan inte lova att det går hela vägen, säger Helena Sundberg.

På måndag fattar regionfullmäktige beslut om länsplanen för regional transportinfrastruktur 2018-2019. Hastighetsöversynen är en del av den planen.

Därför vill Trafikverket sänka från 90 km/h till 80 km/h

Trafikverket sätter hastigheten på Sveriges vägar efter standarden på vägarna. De tar även hänsyn till faktorer som miljö, tillgänglighet och regional utveckling.

Enligt Trafikverket är risken 70 procent högre att omkomma vid en krock om man kör 90 kilometer i timmen i stället för 80 kilometer i timmen. En krock i 90 kilometer i timmen motsvarar ett fall från tionde våningen.

Källa: Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om