92-årige Emerich fortsätter sin kamp mot "hatarna"

Emerich Roth överlevde fem koncentrationsläger under andra världskriget. 92 år gammal kämpar han fortfarande för att besegra hatet och våldet i samhället, och på onsdagen besökte han Fårösund. "Jag var tyst i nästan 50 år", säger han.

5 april 2017 16:15

Många känner till Emerich Roth och hans berättelse om hur han överlevde förintelsen. Under de senaste 25 åren har han åkt land och rike runt för att föreläsa för skolelever om sina upplevelser, och han har otaliga gånger besökt Gotland och skolorna på ön.

På onsdagen var han återigen tillbaka då han, 92 år gammal, höll en föreläsning på Folkhögskolan i Fårösund. Där berättade han om hur han överlevde inte mindre än fem koncentrationsläger, hur han höll på att dö i tuberkulos efter kriget och om hur han i december 1950 kom till Sverige.

– I nästan 50 år var jag tyst om vad jag upplevde under andra världskriget, men när jag såg en grupp nazister på gatan i Stockholm i början av 1990-talet bestämde jag mig för att bryta tystnaden. Jag insåg att det endast är genom att ta lärdom av historien som vi kan möta framtiden, säger han.

Genom åren beräknar Emerich att han besökt 1 800 skolor, och hans syfte har hela tiden varit att sprida kunskap och att fånga upp "hatarna", vilket han föredrar att kalla dem framför nazister och rasister, i tid.

– Vi kanske inte helt kan få bort hatet och våldet, och ingen kan hjälpa alla. Men alla kan hjälpa någon, och det är passiviteten och likgiltigheten som är det farliga, säger han.

Hur ska vi se till att historien inte upprepar sig då?

– Genom kunskap och genom att ge våra barn kärlek! Det var kärleken jag fick när jag växte upp som gjorde att jag överlevde koncentrationslägren, och den kunde inte ens nazisterna ta ifrån mig.

Bland åhörarna under onsdagen fanns bland andra 23-åriga Reza Yawari och 22-åriga David Heidari. Båda kom som ensamkommande ungdomar till Gotland från Afghanistan för sex år sedan, och har själva upplevt hat och våld på nära håll.

– Man känner igen sig i hans berättelse när det gäller krig, flykt och förlorade familjemedlemmar. Hatet som han beskriver är något man ser varje dag i en krigszon, säger David, och får medhåll av Reza:

– Vi har sett vad hat kan göra med människor.

Både Reza Yawari och David Heidari är engagerade i att hjälpa flyktingar in i det gotländska samhället, och de studerar båda till socialpedagoger. Reza har även föreläst på gotländska skolor om sin flykt från Afghanistan.

– Det känns viktigt att bidra och göra sin del. Jag vill gärna sprida kunskap, och kan det hjälpa till att stoppa hatet är det värt mycket.

Både Reza och David fick en kortare pratstund med Emerich Roth efter hans föreläsning.

Vad säger ni om Emerich Roth och hans berättelse?

– Han är en riktig hjälte. Man blev tårögd när man lyssnade på vad han hade att säga, säger Reza Yawari.

På torsdagen föreläser Emerich Roth i Hemse, och på fredag i Visby.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg