92 möjligheter drog fullt Wisby Strand

För tredje gången anordnades 92 möjligheter. Över 500 deltagare från öns socknar slöt upp under tisdagen.

16 januari 2018 20:15

Temat för i år var "Ditt val för Gotland". Enligt arrangören var tanken dels att spegla att det är valår i år och dels belysa att vi alla alltid har olika val. Första året drog inspirationsdagen 300 deltagare, förra året kom 400. I år samlades mer än 500 sockenbor i Wisby strand.

– Idén till 92 möjligheter kläcktes av Oskar Lindehejd efter att vi startade tillväxtprojektet våren 2015. Det behövdes mötesplatser där vi, näringsliv och landsbygd kunde träffas, berättar regiondirektör Peter Lindvall.

– Det har 92 möjligheter blivit tycker jag och vi blir också bättre och bättre på att anordna den här dagen, men framförallt att följa upp den. I år tycker jag att det har varit en väldigt bra mix mellan forskning, konkreta framgångsrika exempel och även politik. Sen har det varit en hel massa nätverkande i pauserna, summerar Peter Lindvall.

Bland annat talade professor i nationalekonomi Charlotta Mellander från Internationella handelshögskolan i Jönköping om vilka faktorer som får oss att stanna och flytta i dagens samhälle. Vilka platser vill vi bo på och vilka ekonomiska konsekvenser leder det till.

Yngve Bergqvist, entreprenör, inspiratör och mannen bakom ishotellet i Jukkasjärvi, berättade om hur han kom på idén och om visioner inför framtiden.

För politiken stod partiledare Annie Lööf (C) och näringsminister Mikael Damberg (S) som bjöd på en politisk debatt i slutet av dagen. I debatten deltog också journalisten Po Tidholm som medverkade som neutral debattör och fick slutordet. "Fortsätt att vara positiva, glada, men fortsätt också att vara arga och klaga på de här typerna", skrattade han och pekade på Annie Lööf och Mikael Damberg.

Nytt för i år var inhemska moderatorer. Kristina Olsson från Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, Gubis, var en av dem.

– Tidigare har vi tagit in moderatorer från fastlandet, men i år sa Roger Hammarström som är verksamhetsansvarig för Tillväxt Gotland, att det här kan ni klara av själva. Det var i mars, april någon gång och då kändes det som vi hade gott om tid.

Så det här var premiär som moderator för dig?

– Ja, det var det. Och ju närmare vi har kommit den här dagen ju mer nervöst har det blivit. Hur ska vi hålla tiderna och vilka frågor vi ska ställa till politikerna. Men, herre gud, de är ju bara vanliga människor och alla här inne också. Att alla dessa vanliga människor kommer hit, som är intresserade av landsbygden, det är väldigt inspirerande.

Så jobbar vi med nyheter
Sofie Regnander