Adams film gör succé för försvaret

Han är tävlingssimmaren som for till Kalifornien, lärde sig filma och med den egna lumpen som manus gör Försvarsmaktens tittarsuccé Jägarsoldat. ”Serien exploderade och det var jättekul”, säger Adam Stumle om framgångarna.

Redigeringen sker i datorn i vardagsrummet.

Redigeringen sker i datorn i vardagsrummet.

Foto: Henrik Radhe

Försvarssatsning2019-03-24 16:55

Under de grova takbjälkarna i köket i Lummelunda kokar Adam Stumle tevatten, medan hunden Hollie febrilt försöker få någon att kasta den vältuggade orangea gummibollen. Adam ber skrattande om ursäkt över att så många har förlorat tidsuppfattning och drunknat i de många avsnitten av Jägarsoldat på nätet.

– Den är konstruerad efter Netflix modell, inte för tv utan för att man ska sträcktitta, säger han.

Att Försvarsmaktens tittarsuccé till stor del är klippt på Gotland har en lång och helt oregisserad historia. Adam växte upp i en lantbrukarfamilj på Halner gård i Bro. Han var i tioårsåldern när en jämnårig kamrat visade honom film som hade gjorts i sin dator. Det blev en stark upplevelse som gav mersmak.

– Jag brukade bjuda hem kompisar och så gjorde vi en liten actionfilm, säger Adam Stumle och berättar hur de brukade lägga på ljudeffekter av pistoler för att öka dramatiken.

Från Solbergas högstadium hade Adam nära till bassängen och den simträning som under flera års elitsatsning upptog hans liv.

– När jag var 16 år flyttade jag till Växjö för att gå idrottsgymnasium. Simning är en tuff sport, det spelar ingen roll hur trött du är efter första 100 om du ska simma 200 meter, säger han om den psykiska utmaningen att orka kämpa.

Den stora vändpunkten, som blev grunden för upplägget av Försvarsmaktens verklighetsserie, var Adam Stumles egen värnplikt som amfibiesoldat i Berga.

– Det var en käftsmäll. Från att kunna göra vad du vill till att allt är styrt och du inte har kontroll i livet. Det handlar inte längre om dig utan om gruppen och det är en stor omställning, säger Adam Stumle.

Filmandet hade enbart varit en hobby, men till muck hade Adam lärt sig mycket om sig själv.

– Jag hade alltid drömt om att få jobba med film, men alltid själv varit den som stått i vägen. Jag vågade aldrig tro att det skulle gå, säger han.

När känslan att få bestämma över sitt eget liv kom tillbaka hamnade Adam av en slump på en teaterföreställning, och träffade två för honom helt nya bekantskaper.

– De skulle till Santa Barbara i Kalifornien och plugga teater, säger han och berättar att det var magkänslan som gjorde att han två veckor senare sökte till college på andra sidan jordklotet.

Det skulle bli totalt nästan sex år i USA, med regiutbildning, filmkunskaper, men också jobb som klippare för filmer som visades på Discovery Channel.

– Att komma till Amerika var som att komma hem. Jag upptäckte att jag var kreativ, säger Adam Stumle.

Sommaren 2017 flyttade han hem, med sin svenska flickvän Annie Brickman som arbetar som fotograf med bröllop över hela landet som specialitet. I somras flyttade paret in i huset i Lummelunda, som blev den oas de drömt om.

– Det är osvenskt att säga så – men vi lever drömlivet! Vi får jobba med våra drömjobb på världens vackraste plats, säger Annie Brickman.

I vardagsrummet klipper Adam just nu sista avsnittet av Jägarsoldat i sin dator. Äventyraren Jonathan Ljungqvist, som bland annat cyklat till Tanzania, paddlat till Svarta havet, korsat Indien till fots och Australien på rullskidor, är en av flera som varit med och gjort serien. Jonathan jobbar som yrkesinformatör hos Försvarsmakten. Det var när han såg att ungdomar har mest fokus i sina mobiler som han insåg att det var där Försvarsmakten också måste finnas.

Serien Jägarsoldat finns därför på Youtube och följer närgånget en pluton under nio månader på K3 i Karlsborg. Första avsnitten släpptes i oktober i fjol och med tredje säsongen, som släpptes i slutet av februari i år, finns totalt 15 avsnitt.

– Vi hade över 100 000 visningar på en vecka och serien exploderade. Första avsnittet har setts av 480 000 tittare, säger Adam Stumle och berättar att han fick fria tyglar och att idén var att visa förbandet inifrån och osminkat, precis så tufft och jobbigt som det kan vara.

För K3 Karlsborg har serien betytt ökat intresse, men också att rätt typ av ungdomar söker sig att göra värnplikten.

– Det är inte en reklamfilm utan verkligheten. Vi upplever att vi har väckt ett format som Försvarsmakten i övrigt kan haka på, säger major Patrik Petersson som har varit projektledare.

Adam vill använda konceptet och sättet att berätta på i nya filmprojekt, men han vill också lära andra att berätta sina egna historier. Just nu kämpar han för att försöka säga nej till fler kreativa satsningar, för att landa i en ny vardag tillsammans med Annie i slutet av april.

– Nu ska jag bli pappa, det är nästa projekt, säger Adam Stumle.

Fakta

Namn: Adam Stumle.

Ålder: 29 år.

Bor: Hus från 1880-talet i Lummelunda, från början ett torp avstyckat från Tjauls gård.

Familj: Sambo Annie Brickman, hunden Hollie som är en Australian shepherd, och katterna Maiko och Geisha.

Yrke: Filmskapare, filmredigerare och storyteller.

Gör på fritiden: Odlar ekologiskt i trädgården och älskar att laga mat. Hugger ved och eldar, tar promenader med hunden och gillar friluftsliv.

Framtidsdröm: Bygga ett större hus med en lokal och kök med pizzaugn, där alla ska kunna träffas, familj och vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om