Agria hoppar av räv-SM på Gotland

Efter att det blev känt att försäkringsbolaget Agria sponsrar räv-SM på Gotland har man fått hård kritik i sociala medier och kunder har sagt upp sina försäkringar. Nu backar försäkringsbolaget och drar sig ur tävlingen.

3 februari 2017 10:01

Reaktionerna har varit starka från många håll. Man har kallat tävlingen oetisk och att det handlar om djurplågeri. Bland annat har organisationen Djurens rätt gått ut och kritiserat tävlingen.

– Vi har under den senaste veckan blivit bombarderade med mejl och telefonsamtal från kunder som är kritiska till att vi medverkar vid räv-SM. Många kunder har uppfattat det som att rävarna far illa, säger vd:n för Agria, Birger Lövgren.

Efter den massiva kritiken har försäkringsbolaget bestämt sig för att inte medverka under tävlingen och inte sponsra några priser.

– Det är svårt för oss att stötta ett event som det finns så många olika uppfattningar om inom våra olika kundgrupper.

Birger Lövgren vill dock vara tydlig med att Agria inte är motståndare till jakt.

– Från vår sida är det här inget ställningstagande för eller emot jakt. En viktig del av vår kundkrets är jägare och deras jakthundar. Vi kommer fortsätta som vanligt med våra samarbeten inom jakthundsporten.

Räv-SM arrangeras av Gotländska stövarklubben nästa fredag och lördag, 10-11 februari.

– Det här påverkar oss inte ekonomiskt eller på något annat sätt. Vi får våra pengar från Svenska stövarklubben och det är de som har kontakt med Agria, säger ordföranden för stövarklubben på Gotland, Tore Timgren. Däremot är han mycket besviken på Agria.

– Det är beklagligt och det är svagt.

Han tror att försäkringsbolaget inte vågar stå emot djurrättsrörelsen.

– Djurrättsaktivister kör med rätt så ojusta metoder, säger Tore Timgren och syftar på de telefonsamtal som delar av gotländska styrelsen fick ta emot efter att det blev känt att räv-SM arrangeras på Gotland.

Men Birger Lövgren betonar att det är främst kundernas reaktioner som gör att Agria nu drar sig ur tävlingen.

– Vi har inte fått några hot eller så, säger han.

I Räv-SM kommer de 11 bästa hundarna i Sverige att delta. Meningen med tävlingen är att utvärdera hundarnas avelvärde. Hundarna släpps en och en på elva olika platser på Gotland. De har fem timmar på sig att få upp ett spår och driva räven. Räven ska inte dödas.

LÄS MER: Kritik mot räv-SM: "Folk är inte pålästa"

LÄS MER: Snart dags för räv-SM

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg