ÅHLÉNSGARAGET: De rasar mot "skamfläcken" mitt i Visby

Till och med missbrukarna signalerar att garaget är en farlig plats för ungdomarna. "De viftar inte i onödan" säger en av fältarbetarna vid socialtjänsten.

Från vänster: Ancie Fernström, socialtjänstens ungdomsgrupp, Conny Johansson, kommunpolis, Tryggve Karlsson, ungdomsutredare vid polisen och Arash Chehrenhnegar, socialtjänstens ungdomsgrupp.

Från vänster: Ancie Fernström, socialtjänstens ungdomsgrupp, Conny Johansson, kommunpolis, Tryggve Karlsson, ungdomsutredare vid polisen och Arash Chehrenhnegar, socialtjänstens ungdomsgrupp.

Foto: Dennis Pettersson

Åhlénsgaraget2016-10-04 10:34

– Det här garaget har varit på tal förut och senaste halvåret har jag fått kommentarer, från både föräldrar och lärare på Solbergaskolan och ungdomsgruppen vid socialtjänsten, om att det är ett tillhåll både på dag- och kvällstid, säger Tryggve Karlsson, ungdomsutredare vid polisen, när Helagotland.se träffar honom i garaget vid Åhléns.

Häromdagen gjorde han ett inlägg om garaget på sin Facebook-sida, där han riktar skarp kritik mot regionen för hur garaget sköts, eller missköts. Inlägget delades och kommentarerna strömmade in. Samtliga var eniga om att garaget i Östercentrum är en skamfläck.

LÄS MER: "Åhlénsgaraget är en skamfläck"

Tryggve Karlssons kollega Conny Johansson, kommunpolis, tror att man med ganska enkla medel kan göra garaget till en både tryggare och trevligare plats.

– Östercentrum är en paragraf 3-plats, enligt lagen om ordningsvakter. Centrumföreningen har därför sett till att det finns ordningsvakter i området, men garagemiljön ingår inte i deras patrullering som det ser ut i dag, berättar Conny Johansson som vill att även garaget ska bli en del av ordningsvakternas arbetsområde och att det kontinuerligt passerar vakter där.

– Närvaro av polis och ordningsvakter är brottsförebyggande, men vi poliser har hela Gotland som upptagningsområde och kan inte vara på Östercentrum hela dagarna. Om garaget ingår i vakternas varv kan det skapa den trygghet vi vill ha, för som det är nu är garaget en plats som inte känns trygg att vistas i. Sedan handlar det också om att göra det till en mycket trevligare miljö, kanske måla det i ljusa färger och byta till en annan belysning, men det är en fråga för regionen.

LÄS OCKSÅ:Misstänkt våldtäkt i Åhlénsgaraget

Fältarbetare Ancie Fernström, socialtjänstens ungdomsgrupp, ser situationen som akut och berättar att hon och kollegorna till och med har fått varningssignaler från ytterst oväntat håll.

– En indikator för oss på att det inte händer bra saker här nere, är när våra missbrukare uppmärksammar oss på att vi måste ha mer koll på garaget. De tycker inte att det är en bra miljö för ungdomar. Det är något utöver det vanliga, för de viftar inte i onödan. De vill ju våra unga väl även om de själva har det trassligt, säger Ancie Fernström och fortsätter:

– Vi vet att det försiggår en hel del affärer här nere med alkohol och narkotika och annat. Summa summarum tänker jag att det är vår uppgift att förmedla till politiker när vi ser dåliga ungdomsmiljöer och det här är en sådan, säger Ancie Fernström.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!