Alkoboj ska få oss att spola kröken innan badet

Att bada med alkohol i kroppen kan sluta mycket illa. I år placeras alkoholmätare ut vid ett dussin badplatser i landet, bland annat i Visby.

17 juni 2017 05:00

Under sommaren svalkar sig många gärna med ett dopp. För att minska antalet berusade badare sätts alkoholmätare ut på ett antal populära svenska badplatser, bland annat vid Kallis i Visby.

Hälften av dem som drunknar i landet hade druckit alkohol innan. En undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra visar att acceptansen för att dricka innan badet är hög. Sex av tio har någon eller flera gånger druckit alkohol innan de badat.

– Alkohol försämrar både omdömet och förmågan, vilket kan göra det mycket farligt att bada påverkad. Vår undersökning visar att det främst är unga som tycker att det är okej att dricka alkohol i anslutning till bad, hela 54 procent av 18-29-åringarna svarar att det är okej, säger Alexandra Gahnström, talesperson för vattensäkerhet på Trygg-Hansa, i en presskommentar.

Alkoholmätarna ligger i lådor, som fästs på stolparna där livbojar hänger. Mätaren kan kopplas till den egna mobiltelefonen, där man kan se resultatet med hjälp av en app. Bakom de så kallade alkobojarna står Trygg-Hansa, som vill få fler att tänka till innan man kliver i vattnet.

– Har man druckit alkohol ska man avstå från att bada, säger Alexandra Gahnström.

Alkobojar kommer även att finnas vid Böda sand på Öland, Tanto och Hornsbergs strand i Stockholm, Ribergsborg i Malmö, Tylösand i Halmstad, Askimbadet i Göteborg, Sjön Glan i Norrköping, Lyssnaängsbadet i Uppsala, Lögastrand i Västerås, Bettnesands havsbad i Umeå och Surfbukten i Östersund.

Så jobbar vi med nyheter
Mikael Carlson