Ambulansstrul när bebis fick andnöd

Ambulanspersonalen hade patient i bilen. Samtidigt fick de larm om en sex månaders bebis som hade andnöd. Nu har personalen skrivit en avvikelserapport.

26 oktober 2017 12:45

Återigen strular det med utlarmningen av ambulanser på Gotland. Nu har en ny avvikelserapport skrivits av ambulanspersonal och den här gången handlar det om en händelse i början av september. Ambulanspersonal, som bemannar både bil och helikopter, var på väg med bil in till lasarettet i Visby med en patient när de fick ett anrop från SOS Alarm.

De fick besked om en sex månader gammal bebis som hade andnöd och behövde hämtas med ambulanshelikopter. Personalen som redan var upptagen med biltransporten fick förklara läget och be SOS larma ambulansen i Hemse i stället.

Feldirigeringen ledde inte till någon fördröjning av insatsen men är allvarlig, menar anmälaren, eftersom det här är ett återkommande problem.

Cecilia Gustafsson, verksamhetschef för Falck ambulans på Gotland, säger att SOS Alarm ibland har svårt att förstå att en besättning bemannar två enheter.

–  Det vet SOS om ändå blir det fel då och då.

LÄS MER: Inte ovanligt att fel ambulans skickas ut

Hon säger att det kan upplevas som ett extra stresspåslag för personalen.

– Man känner ju att man vill hjälpa till små mycket som möjligt.

SOS Alarm ska nu ge sin förklaring till varför man larmade ut fel besättning.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg