Anonyma ger tips om svartbyggen

Antalet ärenden om svartbyggen har ökat kraftigt sedan möjligheten att anmäla digitalt skapades. Många som lämnar tips är anonyma.

Anna Hallin och Alma Zenunovic arbetar med tillsyn vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Anna Hallin och Alma Zenunovic arbetar med tillsyn vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Foto: Per Leino

Tipsvåg (GA)2019-04-01 16:57

Förra året gjordes cirka 200 anmälningar, och hittills i år har över 30 ärenden lämnats in med rubriken ”ifrågasatt olovlig åtgärd”. Det gör att högen med ärenden växer, trots att Region Gotland sedan drygt ett år tillbaka satsar extra resurser på tillsyn. Nu finns ett särskilt team med fem tjänster.

– För tillfället har vi 512 ärenden som väntar, men av dem tror jag att vi kan avskriva ett 90-tal, säger Alma Zenunovic som är jurist vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att komma till rätta med mängden tillsynsärenden behövdes en jurist, och Alma Zenunovic anställdes 2016. Hon var till en början ensam om att arbeta med tillsyn, men i början av 2018 formades ett team med fem tjänster. Förutom en jurist även två inspektörer, en bygglovshandläggare och en assistent.

Trots den extra satsningen ökar antalet tillsynsärenden. För ungefär samtidigt som teamet skapades öppnade Region Gotland ett antal e-tjänster, bland annat en för att anmäla ”ifrågasatt olovlig åtgärd”. Den vägen använder många gotlänningar när de sett något misstänkt.

– Det blev en kraftig ökning med en gång, berättar Alma Zenunovic som trots att ärendehögarna växer är nöjd.

– Vi är väldigt beroende av tips från allmänheten, påpekar hon.

Teamet ska även bedriva aktiv tillsyn som innebär arbete med ärenden som förvaltningen initierar själv, men den mesta av tiden går åt till att utreda ärenden som kommer utifrån.

Ungefär 40 procent av anmälningar som kommer in är anonyma.

– Det spelar ingen roll om anmälan är anonym, vi påbörjar ett ärende och inleder tillsyn i alla fall. Nackdelen för den som inte uppger sitt namn är att vi inte kan upplysa den anonyma parten om ärendets gång, och är man anonym finns inte möjlighet att överklaga, säger Alma Zenunovic.

När GA tittar in hos teamet håller bygglovshandläggaren Anna Hallin på att färdigställa ett brev till en fastighetsägare. De informeras alltid inför en inspektion, och i det här fallet finns misstanke om att sex lägenheter skapats i en villa.

Allmänheten tipsar om allt möjligt, allt från olovligt byggda hus till byggnader där uthyrning startats utan tillstånd. Det kommer tips om ovårdade tomter, strandbodar som utnyttjas som sommarboende, fastighetsägare som börjat bygga innan bygglovet är klart, eller som flyttat in innan slutbesked meddelats.

Tillsynsteamet försöker hinna med både äldre och nyare ärenden, det finns vissa typer av ärenden som måste prioriteras. Överst hamnar tips om sådant som kan vara till fara för liv och hälsa.

– Då åker vi direkt, säger Alma Zenunovic.

Högt prioriterat är även tips om misstänkt olovliga åtgärder i Visby innerstad. Det är en känslig miljö med många skyddade byggnader. Till det som prioriteras hör även pågående bygglovsärenden, där exempelvis arbetena påbörjat innan startbesked utfärdats.

Beslut om tillsynsärenden tas av miljö- och byggnämnden. Sedan teamet tillkom hamnar fler ärenden på politikernas bord. Vid sammanträdet i februari ålades en fastighetsägare att vid vite om 200 000 kronor ta bort en ateljébyggnad på klinten ovanför Gustafsvik. Vid mötet fanns även ärenden om ett olovligt byggt stall, och två fall där byggen påbörjats innan startbesked lämnats.

Alma Zenunovic arbetar med att ta fram en ny tillsynsplan. Förutom de områden som prioriteras i dag vill hon lägga större fokus på miljöer där barn vistas. Hur det blir med teamets framtid är dock osäkert. I verksamhetsberättelsen för 2018 konstaterar nämnden att teamets arbete är viktigt, men att det krävs ökade anslag om det ska kunna fortsätta i nuvarande omfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om