Det var strax efter påsk och lunchen höll på att förberedas i köket på Hasselas boende i Vänge. Enligt Hassela Gotlands egen rapport hade det varit en orolig påskhelg med upprepade hot och våldssituationer, samtidigt som man hade flera vikarier i tjänst.
Mitt i lunchförberedelserna började en av ungdomarna slå sönder saker. Hen fördes åt sidan av en anställd, men det hjälpte inte. Den unge blev allt mer aggressiv och började slå mot den anställde. Fem eller sex knytnävsslag träffade, ett så illa att käkbenet gick ur led.
En månad efter händelsen på Vängeakuten slog Kommunals regionala skyddsombud Jessica Palmgren larm om arbetsförhållandena vid Hassela Gotland i en så kallad 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Anmälan gällde både verksamheten i Vänge och Klintehamn och skyddsombudets berättelse vittnar om att händelsen i april bara är en del av ett större problem. Hon skriver bland annat:
”Flertal incidenter med hot och våld gentemot anställda. Kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och mobbing upplevs av arbetstagarna”.
Skyddsombudet tycker inte att arbetsmiljöarbetet på Hassela fungerar. Hon har också sett att personalen inte känner till vilka rutiner som gäller för första hjälpen och krisstöd.
Misshandeln i april och larmet om den dåliga arbetsmiljön på Hassela Gotland handläggs just nu som två olika ärenden på Arbetsmiljöverket.
– Det har varit lite svajigt där, konstaterar Elseann Lundgren på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har nu fattat beslut om ett föreläggande med vite för Hassela Gotland. Företaget måste bland annat kartlägga riskerna för hot och våld och göra en handlingsplan för hur de ska komma till rätta med problemen.
Elseann Lundgren tror att Hasselas arbetsmiljöproblem grundar sig i att man inte haft chefer på plats.
– Tack vare personalen har de hankat sig fram utan tydlig ledning, men nu har man tillsatt nya chefer och jag ser med förtröstan på att de kommer att jobba med detta nu, säger Elseann Lundgren.
Att arbetsmiljön får stryka på foten när ledningen brister är ett återkommande problem inom vård och omsorg.
– Ordinarie personal är så mån om att verksamheten ska fungera och är så hängivna sitt kall att de åsidosätter sin egen arbetsmiljö, konstaterar Elseann Lundgren.
På Hassela jobbar man nu med att möta Arbetsmiljöverkets krav.
Jan Norland tillträdde som vd i fjol och han menar att de arbetsmiljöproblem som finns på Hassela går långt tillbaka i tiden. När skyddsombudet gjorde sin anmälan i våras var man redan igång med en rejäl översyn av arbetsmiljöarbetet.
– Detta jobbar vi med konstant. Vi vill bli bättre, men man bygger inte Rom på en dag, konstaterar Jan Norland.
Hassela har bland annat anställt nya föreståndare till verksamheterna. I dag har man också en person som jobbar heltid med HR-frågorna på Gotland. Dessutom har man en grupp som fokuserar på arbetsmiljöarbetet och där ingår också det regionala skyddsombudet.