Ett privat assistansbolag har anmält en händelse som inträffade i februari till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Enligt anmälan kom en assistent till en multihandikappad person till sitt arbete på morgonen och luktade sprit. En kollega trodde att kvinnan var bakfull och informerade chefen, men kvinnan fick stanna kvar på jobbet.

Under dagens gruppaktiviteter reagerade andra på att assistenten snubblade och sluddrade och mot dagens slut var det uppenbart att kvinnan var kraftigt berusad.

Kvinnan har själv hävdat att hon inte var berusad, men vd:n för assistansföretaget är säker på sin sak:

– Det har styrkts av ett stort antal personer som träffade henne under hela dagen.

Efter det inträffade fick assistenten omgående lämna sitt uppdrag.

– Assistansyrket bygger på att det finns förtroende mellan den anställde, brukaren och anhöriga. En händelse av det här slaget förbrukar allt förtroende och då får man agera utifrån det, säger vd:n.

Enligt anmälan till Ivo fick brukaren inte den omsorg som hon skulle få under dagen. Händelsen ledde också till att brukaren blev mycket orolig och tvingades bo hos anhöriga under de kommande dagarna.

Efter det inträffade har assistenten inte fått komma tillbaka. Inom företaget har man också påtalat behovet av att ta fram utdrag ur polisens belastningsregister.