På det stora hela har den gotländska skolvärlden varit relativt skonad från säkerhetsincidenter. Men en fredag i oktober 2015 – samma vecka som den allvarliga attacken på en skola i Trollhättan – stängde flera Visbyskolor temporärt, efter ett hot i sociala medier.
På senare tid har en annan typ av incidenter inträffat. Wisbygymnasiet har fått utrymmas efter anlagda bränder – tre sådana har förekommit inom loppet av två veckor. Även denna gång sker tumultet på gymnasiet i princip samtidigt som en mer allvarlig händelse på fastlandet: Tidigare i veckan blev en elev knivskuren på en gymnasieskola i Stockholm.
Den senaste tidens skeenden har fått Wisbygymnasiets elevkårordförande Anna Hallbom att reagera. I dag publicerar GT en insändare där hon kritiserar säkerhetsläget på skolan:
”I nuläget kan vem som helst kliva in i vår matsal, i vår idrottshall, i vårt nya Sävehus och ner i vår rektorskorridor där skolledningen sitter. Med automatvapen. Bomb. Kniv. Elev eller civil. Vem som helst kan på skolan beröva oss på våra liv”.
Anna Hallbom, som även är distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet på Gotland, är noggrann med att påpeka att insändaren är hennes egen – den representerar inte hela kårens eller elevgruppens åsikter.
– Men jag har gjort en enkät också, med 98 svarande. Det många ville ha är passerkort för att komma in i skolan, det förvånade mig lite att så många svarade ja på just den frågan, säger hon.
När GT träffar kårens styrelse är det mer blandade åsikter.
– Folk pratar mycket om det som hänt och det finns en oro, men de flesta är ändå ganska lugna, säger Lisa Wilson.
Det påtalas också att vissa åtgärder redan är på gång.
– Vi har hört talas om nya kameror och det finns vakter som går runt på skolan nu. Men säkerhetskameror utanför toaletterna skulle kunna vara en idé, anser Gustav Mehler.
En given fråga är naturligtvis vilka förändringar som faktiskt har en positiv effekt.
– Att sånt här händer är svårt att motverka helt, tror jag. Jag tycker mest vi borde finslipa våra utrymningsplaner, där är det fortfarande ganska förvirrat, säger Ludvig Rödland.
Även Wisbygymnasiets rektor Peter Lerman är bekymrad efter det som hänt på skolan de senaste veckorna.
– Det är de första bränderna vi har haft och det är mycket allvarligt. Med anledning av det har vi just nu dygnet runt-övervakning med vakter, berättar han.
Mer övervakning är också en av de åtgärder som föreslås i insändaren. Peter Lerman är inte främmande för det.
– Händelserna har väckt tankar på till exempel övervakningskameror, det hade varit skönt att kunna peka ut den eller de som gjort det här. Huset är också förberett för en sådan åtgärd. Tidigare har vi inte velat utnyttja det, men kan det vara aktuellt att ompröva de besluten.
Men är ett övervakningssamhälle lösningen?
– Det är den konflikten vi står inför, höjd säkerhet mot integritetsfrågan, svarar Peter Lerman.
Rektorn påpekar också att flera säkerhetsåtgärder redan införts de senaste åren. I nya Sävehuset finns bara en huvudentré, till exempel, med en bemannad reception där besökare till skolan anmäler sig.
Och en sms-tjänst finns där både elever och lärare kan nås med snabb information.
– Den använde jag nu i veckan. Då kunde jag omedelbart sammankalla personalen för att informera om händelserna och genomförda åtgärder, berättar Peter Lerman.