Under onsdagen skrev Helagotland.se om Paula Cederberg Ahlsten som fått jobbet som Region Gotlands reserådgivare, med syfte att minska klimatpåverkan från gotlänningars arbetspendling.
När artikeln delades på Facebook lät inte reaktionerna vänta på sig.
"Ibland undrar man vem det är som hittar på alla jobbtitlar", skrev en person.
"Hjärntvätten pågår för fullt", skrev en annan.
Men det fanns även de mer konstruktiva kommentarerna.
"Se busslinjerna som blodådror till landsbygden och avgångarna som pulsslag. Om inte ådrorna når ut till alla organ eller kroppsdelar eller om pulsen inte motsvarar vad kroppen (landsbygden) behöver för att överleva så dör den delen av ön. Låt det kosta lite – det är ju en rejäl investering i både miljö och infrastruktur för en levande ö", skrev en person.
Julia Jönsson pendlar mellan Hemse och Visby och väljer ofta bussen, även om det inte är optimalt.
– Vardagar går det, men det blir väldigt mycket väntetid. Jag är ofta inne på jobbet drygt en timme innan jag börjar, sedan har jag nästan 2 timmars väntetid på att få åka hem från jobbet. Det blir 12 timmars fritid som varje vecka bara försvinner, säger hon.
Fördelen, menar Julia Jönsson, är att det blir billigare än att åka bil – speciellt om man köper busskort.
– Men nackdelen är ju att det påverkar en psykiskt. Har man jobbat och varit på fötterna hela dagen vill man inte komma hem klockan 22 om man kunde varit hemma vid 20, säger hon.
Julia Jönsson önskar att regionen utökade sina turer året runt.
– De hade till exempel kunnat använda mindre eller mer bränslesnåla bussar och att det då går i alla fall en buss i timmen. Samt att bussarna ska gå över hela Gotland, vi på Hemse har ju "tur" att vi har några busslinjer att välja på, på vissa ställen går det inga alls, säger hon.
Reserådgivaren Paula Cederberg Ahlsten har följt reaktionerna som rasat på Facebook.
– Det har varit väldigt starka känslor. Många känner sig attackerade och ifrågasatta, konstaterar hon.
Varför tror du att det är så?
– Det är väldigt privat och intimt att få sina val ifrågasatta. Människor har svårt att släppa biffen och bilen. Många vet att det är något de behöver förändra, men det är svårt.
Trots starka reaktioner är hon glad över debatten som uppstått.
– Det är tydligt att det här är en fråga som engagerar. Det betyder att många tänker på det, säger hon.
Eftersom projektet samverkar med regionens kollektivtrafikenhet hoppas Paula Cederberg Ahlsten att det ska resultera i bättre busslinjer.
– En del i min tjänst är att hämta in information om hur man vill att bussturerna ska se ut. Men för att kunna lägga kloka turer behöver vi kundunderlag. Det är det som är själva kruxet.
Ansvaret ligger hos både medborgare och politiker, menar hon.
– Regionen måste hjälpa medborgarna att göra rätt. Så förändringen måste ske både från folkets och politikernas håll.
Paula Cederberg Ahlsten önskar att fler testade att lämna bilen hemma åtminstone någon enstaka dag.
– Ingen säger att det måste vara svart eller vitt, allt eller inget. Åk buss när du kan, de dagarna du inte behöver handla eller lämna på dagis, säger hon och fortsätter:
– Testa! De flesta som har så starka känslor i frågan har ofta inte ens testat.
Fotnot: Paula Cedergren Ahlsten är anställd av Region Gotland och inte länsstyrelsen, som vi tidigare skrivit. Projektet ägs av länsstyrelsen och finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond och Region Gotland.