Vecka 37-39 nästa år genomförs Försvarsmaktens största övning sedan 1993. Aurora 17 är en övning där Sverige utsätts för ett överraskande strategiskt angrepp.
LÄS ÄVEN: Största militärövningen sedan 1993
Övningsområdet är hela Sverige, men fokus ligger i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.
Den hittills största flygvapenövningen som Försvarsmakten genomförde i början av september var bara en försmak av vad Aurora 17 kommer att innebära. Då deltog cirka 3 200 personer och förutom svenska förband deltog även finska flygvapnet.
LÄS ÄVEN: Stor invasion av pressfolk under flygövning
Planeringen inför nästa års övning, då alla stridskrafter deltar, är i full gång – och intresset växer. Tidigare uppgifter att cirka 16 000 svenska militärer kommer att delta har reviderats till 19 000, varav cirka en fjärdedel tillhör olika hemvärnsförband.
– Det händer mycket kring det säkerhetspolitiska läget så det är säkert en siffra som kommer att öka, säger Försvarsmaktens informatör Rickard Wissman.
Förutom de svenska förbanden kommer även cirka 1 000 utländska deltagare vara med. Samtliga nordiska länder är tillfrågade, men dialoger förs även med andra nationer.
LÄS ÄVEN: USA-trupp till Gotland(plus)
Hittills har Sverige kommit överens med USA och Finland, som ställer upp med ett större antal soldater, Norge som bidrar med både soldater och hemvärn samt Danmark och Estland som ställer upp med hemvärnsförband.
– Det förs även dialog med Tyskland och Frankrike. De har varken sagt ja eller nej, men det finns ett intresse från båda håll, säger Rickard Wissman.
Övningen kommer att ske i luften, till havs och på marken. Den här gången kommer markövningar att ske även på privat mark och just nu förs dialog med markägare på bland annat Gotland.
Kristina Swaan är informationschef på Amfibieregementet, som har huvudansvaret för den del av övningen som berör Gotland. Hon berättar att planen är att man redan nästa vecka ska börja informera gotlänningarna om den kommande övningen, bland annat genom annonsering. Information presenteras också löpande på www.forsvarsmakten/aurora/.
– Vi vill kunna öva även i stadsmiljö och i bymiljö och just nu pågår samtal med markägare, säger Kristina Swaan.
De områden som är av intresse mark kring är Kappelshamnsviken, Slite, Bunge, Fårösund och Visby flygplats. Skjutövningar genomförs dock uteslutet inom Försvarets övningsområden.
Förutom stridande krafter har ett 40-tal myndigheter hittills sagt att man vill vara med under övningen.
– Allt fler myndigheter tittar på totalförsvaret. Det här är ett tecken på deras ökade intresse att ta sig an de här frågorna, säger Rickard Wissman.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.