Avvikelserapporterna från Falck väntas öka

Personer som blöder ymnigt och tvingas dela ambulans och långa väntetider på prio 1-larm. Det står det om i de avvikelserapporter som ambulansföretaget Falck skickat till Region Gotland i sommar.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2019-08-24 08:20

Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans på Gotland, började jobba inom ambulanssjukvården 1985. Hon säger att man aldrig haft så lite resurser som nu och den här sommaren beskriver hon som en av de värsta någonsin rent belastningsmässigt.

– Det har varit lite för mycket och trenden är att det ökar hela tiden. Man kommer fram till ett prio 1-larm och då ringer SOS om nästa prio 1-uppdrag. Vi känner oss otillräckliga, säger hon.

Falck Ambulans har skrivit flera avvikelserapporter i sommar. I rapporterna betecknas allvarlighetsgraden i avvikelsen i flera fall som "Betydande". Vid en bedömning av hur stor sannolikheten är att avvikelsen ska upprepas står det ofta: "Stor".

I en av rapporterna beskriver man den allvarliga trafikolyckan i Hogrän i början av augusti, där en person avled efter att bilen kört in i ett träd. "Vi kommer fram sent efter olyckan då vi varit upptagna med en annan transport. SOS har meddelat oss att vi behöver skynda på mer, då de ej har resurser lediga och inga ambulanser finns att tillgå på ön. När vi kommer fram så är ambulans 9030 på plats. Vi får då meddelandet att det inte finns mer ambulanser att tillgå. En är avliden och tre som suttit i samma bil har mindre skärsår och blöder ymnigt. Vi beslutar då att ta samtliga tre drabbade i samma ambulans då de inte kan stå där på vägkanten utan vård. Vi gör avvikelsen och tar med alla tre i samma bil, trots att de egentligen bör åka med varsin ambulans". Som orsak till avvikelsen anges: "För lite resurser på ön".

Sommartid finns en dagbil i Slite, en dygnsbil i Hemse, en dygnsbil i Visby, en extrabil som bemannas mellan 12 och 21 och en helikopter som kan användas över Gotland – när den inte är upptagen med sekundärtransporter (till fastlandet) eller sjukvårdspersonalen är upptagen med ett ambulansuppdrag på vägarna.

– Det finns ingen beredskap. Vi skulle åtminstone behöva en bil även i Slite som kan vara igång hela dygnet.

Cecilia Gustafsson visar en utskrift av en mobilkarta på hur ansträngt läget kan vara. Kartan noterar i realtid var Gotlands ambulanser befinner sig. Just i det här fallet befinner sig tre ambulanser i Visby för att lämna patienter. En ambulans, som egentligen är hemmahörande i Slite, befinner sig på Sudret. Sliteambulansen har alltså åkt på ett larm till Sudret eftersom Hemsebilen är i Visby. En inte helt ovanlig situation.

I en annan avvikelserapport beskrivs ett prio 1-uppdrag. Alltså den typ av larm som bedöms som livshotande. Larmet gällde en yngre person med en svår sårskada som fick vänta på ambulans i drygt en timme. Vid tiden för larmet fanns endast en ledig ambulans i Hemse, vilket var cirka åtta mil från patienten. Helikoptern var upptagen och Visbyambulansen hade ett annat prio 1-uppdrag.

– Det är flera gånger i veckan som vi inte räcker till i resurs, inte bara på sommaren. Vi kommer att skriva fler avvikelserapporter framöver för att uppmärksamma politikerna på situationen. Det handlar inte om att klandra någon utan att faktiskt visa att vi är rädda att folk ska komma till skada.

Antalet utryckningar för ambulansen på ön har ökat genom åren. Under sommarveckorna 28 till och med 31, år 2015, noterades 682 utryckningar. Antalet i år, under samma period, är 856 stycken. I rapport efter rapport efterlyser Falck fler ambulanser och mer personal.

Antalet fordon är inte problemet utan i hur stor utsträckning de bemannas.

Till syvende och sist är det beställaren Region Gotland som avgör hur stor bemanning öns ambulanser ska ha.

– Jag är medveten om att sommaren har varit ovanligt ansträngd med sju procent fler uppdrag jämfört med förra sommaren. Inte heller den extrabil vi har på ön över sommaren har räckt till, säger Rolf Forsman, beställarchef inom hälso- och sjukvården.

Finns det någon åtgärdsplan?

– För ögonblicket har vi inga planer att förändra något, i alla fall inte fram till mars 2021 då kontraktet löper ut. Jag ska naturligtvis ta upp det här med politikerna och vi ska snart sätta oss med budgeten, men det är många som ska dela på kakan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!