Aydin hoppas på syrianernas kryss

Aydin Akyüz står längst ned på Moderaternas valsedel till EU-valet, men han har stora förhoppningar om att ändå ta en plats i Europaparlamentet. Förutom gotlänningarnas röster hoppas Aydin få stöd från syrianska väljare.

Isabel Enström (MP).

Isabel Enström (MP).

Foto: Dennis Pettersson

EU-valet (GA)2019-05-22 09:30

Bilen är packad med valbroschyrer och Aydin Akyüz ska snart köra ombord på färjan. Under ett par semesterdagar gör han en valturné från Göteborg till Jönköping, via Trollhättan och Värnamo.

– Och så ska jag försöka att hinna med Skövde, säger Aydin.

Han står som kandidat nummer 32 av 32 på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet. När partikamraterna på Gotland utsåg honom till sin kandidat var han inte ens tillfrågad, men Aydin Akyüs har gått in i valkampanjen med liv och lust.

– Jag har varit aktiv i Moderaterna i ett och ett halvt år, så egentligen är det lite tidigt för mig att kandidera till EU-valet, men jag satsar allt, säger Aydin Akyüz.

Aydin är syrian och kom till Sverige från sydöstra Turkiet 1989. I många år har han varit aktiv i syrianska föreningar i Sverige och det är framför allt till den gruppen han nu riktar sin valkampanj.

– Det bor ungefär en miljon syrianer i Europa och de har ingen Europaparlamentariker, säger Aydin.

Frågan om erkännandet av folkmordet på kristna och yazidier är en av de frågor som Aydin vill att Europaparlamentet ska arbeta med. Syriens framtid är en annan.

– I de diskussionerna behöver en syrian vara med, säger Aydin Akyüz.

För att kryssa sig in i parlamentet behöver Aydin mer än 25 000 personröster, men han har ett 20-tal personer, runt om i landet, som jobbar på att föra ut hans namn till syrianer i Sverige. Dessutom har han medverkat i debatter och intervjuer i syrianska och assyriska tv-kanaler.

– Jag kan lyckas. Och kommer jag inte in nu har jag gott om tid att organisera en kampanj till nästa val.

Utveckling av kärnkraft, företagarfrågor och säkerhetsfrågor är andra ämnen som Aydin Akyüz tycker är viktiga, men integration är den fråga som står hans hjärta närmast.

På Gotland har Aydin ­exempelvis varit aktiv i den internationella företagarföreningen och han har bland annat drivit asylboendet vid Ekängen i Garda. I dag arbetar han på ”Lotsen” där nyanlända ungdomar introduceras för den svenska skolan.

Aydin tycker att mottagandet av nyanlända på Gotland har fungerat bra. För Garda blev det en vitamininjektion och han tror att det skulle kunna fungera på samma sätt i byar på landsbygden i Frankrike, Polen och Rumänien.

– Det vi gjorde på Gotland måste komma ut, säger Aydin Akyüz.

Hjärtefrågor i Europapolitiken

Anna Hallbom 18 år, studerande, Visby Plats 18 på Liberalernas valsedel

– Försvaret och säkerheten är de viktigaste frågorna. Det bör införas ett europeiskt ”FBI” som tar tag i den organiserade brottsligheten med narkotikasmuggling och människohandel som rör sig över nationsgränserna. Vi behöver också ha en tydlig yttre gräns för EU, för att få bättre koll på vad som kommer in och ut. Det är oftast via marken och inte via flyg som vapen- och knarksmuggling och människohandel sker.

David Lindvall24 år, politiskt sakkunnig, Visby Plats 32 på Socialdemokraternas valsedel

– Trygga jobb i hela Europa är viktigast för mig. Alla ska ha rätt till schyssta villkor och inte acceptera dumpade löner. Det är viktigt att vi står upp för den svenska partsmodellen. Men den bygger på att vi har en stark demokrati och värnar rättsstaten. Det är värden som utmanas på vissa ställen i Europa i dag och där måste vi stå emot.

Victoria Öjefors Quinn

35 år, skrivtolk, Hemse

Plats 36 på Vänsterpartiets valsedel

– Den viktigaste frågan för mig är en rättvis klimatomställning. Eftersom vi förflyttar oss över hela världen är det naturligt att vi också reglerar detta gemensamt. Det är inte fattiga människor i öst som ska betala för detta. Det är viktigt att klimatomställningen blir rättvis. Den ska betalas av de som har pengar och som med sin livsstil och sina verksamheter orsakar mest negativ miljöpåverkan.

Hilda Frick

18 år, studerande, Visby

Står på plats 18 på Sverige-demokraternas valsedel

– Min hjärtefråga inom EU-politiken är samma som i den svenska politiken: Jämställdhet. EU kan göra mer internationellt och exempelvis villkora det bistånd som vi ger. Vi ska inte ge bistånd till exempelvis Brunei som nylien föreslog att homosexuella ska stenas. Det är viktigt att vi sätter press på dessa länder för att de ska utvecklas när det gäller jämställdhet och demokrati.

Rebeca Gajardo Angel

52 år, ombudsman, Visby

Står på plats 21 på Centerpartiets valsedel

– Centerpartiet står för ett jämlikt Europa och jag vill arbeta för att kvinnor och män får samma sociala och ekonomiska möjligheter. Jag vill också avskaffa alla former av diskriminering och våld mot kvinnor och ge dem makt över sitt liv. (På Centerpartiets valsedel finns även Malin Åberg, Romakloster, på plats 41)

Isabel Enström

43 år, biolog, Visby

Står på plats 35 på Miljöpartiets valsedel

– Mänskliga rättigheter, migration och hbtq är områden där EU kan och bör utvecklas. Medlemsländer som försämrar villkoren de skrivit under på måste kunna ges sanktioner. EU ska ta ansvar globalt för en klimat- och miljöpolitik som vänder utvecklingen och säkrar att vi kan verka inom de ramar naturen sätter. Länder som vill ha starkare miljö- eller klimatlagstiftning måste få ha det.

Gubb Marit Stigson

politisk sekreterare för Feministiskt initiativ på Gotland:

– Feministiskt initiativ Gotlands hjärtefråga i Europapolitiken är mänsklig säkerhet och klimaträttvisa. Att stoppa klimatförändringarna är en förutsättning för fred och kvinnors och barns hälsa och säkerhet globalt. Vi är också en feministisk kraft mot rasismens och nazismens frammarsch i Europa. Vi går till val för jämställdhet, jämlikhet, mänskliga rättigheter och klimaträttvisa.

Sara Lidqvist

politisk sekreterare för Kristdemokraterna på Gotland

– Vi tycker inte om EU:s sociala pelare. De sociala frågorna ska beslutas i varje enskilt land och hemma vid köksborden, när det handlar om föräldraledighet. Vi anser också att om det blir en Brexit så måste EU:s administration anpassas till detta och krympa.

(KD har Niklas Askander, Klintehamn, på plats 34. Han hade dock inte möjlighet att besvara frågan.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om