Bakslag för Romabadsköp

Daniel Hallgren fick inte det besked han önskat av regionen angående köp av Romabadet. Regionen kan inte garantera att de, likt på andra badhus, kan ge driftsbidrag så badet kan nyttjas till ett billigare pris.

Daniel Hallgren vill köpa och renovera Romabadet, men bara om regionen går med på att ge driftstöd så att besökarna kan bada till ett billigare pris. Regionen vill inte möta kravet, därför är badets framtid oviss.

Daniel Hallgren vill köpa och renovera Romabadet, men bara om regionen går med på att ge driftstöd så att besökarna kan bada till ett billigare pris. Regionen vill inte möta kravet, därför är badets framtid oviss.

Foto: Dennis Pettersson

ROMABADET (GT)2016-11-24 05:00

Romabadet stängdes i slutet av förra året på grund av omfattande skador i bassängen. Under hösten har regionen öppnat för en försäljning av badet sedan Daniel Hallgren, vd för Alvar Hallgren bygg, har uttryckt intresse för att köpa det. I tisdags träffade Daniel Hallgren regionen, ett möte som ledde till stor besvikelse.

LÄS ÄVEN GA:s intervju med Daniel Hallgren och Per-Eric Edlund

– Regionen vill gärna sälja badet, men de säger nej till att gå in och köpa badtimmar så att privatpersoner kan bada till ett subventionerat pris. Detta är den avgörande punkten för min del, hela köpet hänger på det. Jag känner mig så otroligt besviken och frustrerad, berättar Daniel Hallgren.

Region Gotland har två simhallar, en i Visby och en i Hemse, båda drivs av kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningen köper även tid i Kustparksbadet i Fårösund för att göra det möjligt för allmänheten att bada till subventionerade priser.

– Om regionen inte vill göra detsamma på Romabadet, vilket de gör på alla andra bad inklusive det i Fårösund som är privatägt, blir det en ren förlustaffär. Privatpersoner skulle behöva betala mycket högre priser än i till exempel Hemse eller Visby, vilket inte är realistiskt, säger Daniel Hallgren.

Enligt Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, har inte regionen sagt blankt nej till att köpa tid på badet för allmänheten framöver. De kan bara inte lova någonting.

– Vi kan inte garantera att vi går in med en viss summa. Jag vet inte vad Daniel Hallgren har för krav, men om vi köper tid bedöms det utifrån behov, och vi har svårt att i nuläget säga vilket behov som finns.

Björn Jansson säger att han kommer att träffa Daniel Hallgren för att fortsätta diskussionerna kring det eventuella köpet.

– Om han vill köpa badet finns möjlighet att göra det. Jag ska träffa honom för att höra på vilka villkor han vill köpa och berätta vilka villkor vi har, så får vi se om vi hittar en gemensam lösning.

Blir det inte svårt att få badet sålt under dessa förutsättningar?

– Om köparen inte anser att det går att klara hem ekonomin kan det bli svårt att sälja, säger Björn Jansson.

Per-Eric Edlund, försörjningschef på regionen, har suttit med under förhandlingarna med Daniel Hallgren.

– Hans kalkyl bygger på att han får driftsbidrag av regionen, vilket vi har förståelse för, men vi kan inte möta det kravet med anledning av den ekonomiska situationen vi befinner oss i.

Om regionen inte får Romabadet sålt är alternativet att det även fortsatt kommer att vara nedlagt eftersom de anser att badet inte är värt att rusta upp. Om det blir tal om rivning eller annan verksamhet i lokalen är inte klart.

Blir inte de alternativa åtgärderna lika kostsamma som att bevilja driftsbidrag?

– Det vet vi inte. Vi måste först titta på andra lösningar och göra en uppskattning av kostnaderna. Men driftsbidrag är ganska stora och sträcker sig över flera år, medan andra åtgärder kanske bara kräver en engångssumma, säger Per-Eric Edlund.

Sedan ungefär ett halvår tillbaka har Daniel Hallgren planerat ett köp och funderat kring vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Trots nederlaget är han inte redo att ge upp, och han ser fram emot ett möte med Björn Jansson.

– Romabadet ska i gång och jag vet att många politiker och privatpersoner känner likadant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om