Enligt Folkhälsomyndigheten har ett 20-tal personer insjuknat i mag- och tarmbesvär orsakade av bakterien ehec sedan i september i år, vilket P4 Gotland var först att rapportera om. De smittade har samtliga ätit olika nötfärsprodukter så som exempelvis färska kebab- och nötfärsspett.
Smittskyddssamordnare Mats Lindblad på Livsmedelsverket har arbetat med att spåra varifrån bakterien kommer, och har efter det kunnat konstatera att det här ehec-utbrottet kommer från Gotland.
– Genom ett samarbete mellan de olika myndigheterna har vi kunnat spåra en gemensam smittkälla för åtminstone några av de här personerna som drabbats av bakterien, till en viss gård på Gotland. Vi har även kunnat konstatera att djuren har slaktats på Gotlands slagteri, säger Mats Lindblad.
Av de som smittats har fyra personer drabbats av den allvarliga följdsjukdomen HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär. Av de fyra drabbade är tre barn, vilka tillsammans med äldre är speciella riskgrupper.
– Ehec är ju speciellt på det viset att det kan ge så allvarliga symptom som njurskador och hjärnskador faktiskt. Det kan även ge blodiga diaréer, säger Mats Lindblad.
Han säger att det kommer in runt 500 rapporterade fall av ehec per år, och att det aktuella utbrottet av bakterien i stort sett är över.
Vad händer med den gård som smittan spårats till?
– Djurägaren får råd i hur denne ska hantera situationen med olika skyddsåtgärder och så vidare. Djuren från den här gården kommer även att slaktas med extra stor noggrannhet för att undvika att bakterien kommer ut till konsumenterna.
Hur kan ehec ha hamnat på just den här gården?
– Det här är en bakterie som finns hos olika nötkreatur i olika delar av landet till och från, och den kan spridas på olika sätt. Den kan till exempel finnas i hagar eller i vattendrag, och den kan såklart även spridas i samband med handel med djur, säger Mats Lindblad.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.