På parkeringsplatsen utanför Fenomenalen i Visby hamn hade räddningstjänsten under torsdagen ställt upp tre olika stationer där elever i årskurs två fick lära sig att gå genom ett rökfullt rum, släcka bränder och se hur det ser ut inne i en brandbil.

– Det var häftigt, det var jättemycket telefoner där inne, säger Emilia Söderberg från Lyckåkerskolan som precis varit inne och tittat i en av brandbilarna.

I samband med att det nu är den nationella brandskyddsveckan arrangerar Fenomenalen i samarbete med räddningstjänsten en egen brandskyddsvecka för att utbilda elever i årskurs två i brandsäkerhet.

Artikelbild

| Vilhelmina Isaksson, Norrbackaskolan.

– Det här är sjätte gången vi gör det här. Den här veckan kommer det 365 barn hit, säger Helen Lydänge, pedagog på Fenomenalen.

En rökmaskin pumpar in rök i en liten grön barack med en dörr på framsidan och en på baksidan.

– När vi kryper in försöker vi krypa hela tiden, säger en av brandmännen till barnen som står i kö för att komma in i det rökfyllda rummet.

En efter en får de testa att krypa under röken som stiger upp mot taket.

Artikelbild

| William Lindberg, Norrbackaskolan

– Det är jättekul att vara här. Det är värdefullt att vara här dels för att barnen ska få en känsla för hur det kan vara i en riktig situation och dels för att de är våra viktigaste informatörer när det exempelvis handlar om att kolla att brandlarmet hemma fungerar, säger Peter Schöön på räddningstjänsten.

På en av stationerna fick barnen med hjälp av en brandsläckare släcka brinnande vätska.

Artikelbild

| Signe Johansson från Lyckåkerskolan får hjälp av brandmannen Andreas Häglund att släcka branden.

– Det var jätteroligt och lite läskigt, säger Stella Gardell när hon släckt branden.