BEDRÄGERI: Hans identitet blev kapad

Gotlänningen Mikael Öhman har fått sin identitet kapad och varnar nu andra för liknande bedrägerier. "En del har förstått att det varit något lurt, andra har varit aggressiva".

Varje år anmäls över 200 000 bedrägerier till polisen.

Varje år anmäls över 200 000 bedrägerier till polisen.

Foto: Malin Stenström

Har polisanmält2017-02-27 15:40

Sedan i onsdags har ett flertal falska annonser lagts ut på Blocket under gotlänningen Mikael Öhmans namn. Under torsdagen hörde de första köparna av sig och ville hämta sina varor.

– En del har förstått att det varit något lurt, andra har varit aggressiva, berättar han.

Vad Mikael Öhman vet så är det fyra annonser som lagts ut gällande en dator, högtalare, en iPad och en telefon.

Flera personer har även kommit hem till honom, efter att ha avtalat tid med bedragaren, för att hämta saker som de trott att de köpt.

Bedragaren har använt sig av Mikael Öhmans namn och adress. Några av köparna har även talat med bedragaren i telefon. Han ska då ha låtit trovärdig och även lämnat ut Mikael Öhmans fullständiga personnummer. Betalningarna har hela tiden skett genom betaltjänsten Swish.

– Den gemensamma nämnaren är att folk har swishat pengar till en person som uppger sig heta samma sak som jag. Även på Swish har det stått mitt namn, säger Mikael Öhman.

Både hans adress och personnummer har bedragaren med största sannolikhet fått tag i genom internet.

– Jag polisanmälde detta i torsdags och enligt polisen var båda de telefonnummer som uppgetts kopplade till olika kontantkort, säger Mikael Öhman.

Den här typen av bedrägerier är dessvärre vanliga, menar Jan Olsson på bedrägeriroteln i Stockholm. Varje år anmäls omkring 204 000 bedrägerier i Sverige och många av ärendena utreds aldrig på grund av polisens begränsade resurser.

– Den bistra sanningen är att vi inte hinner med alla bedrägerier, säger Jan Olsson.

Det som, enligt Jan Olsson, är ovanligt med just det här ärendet är att namnet på den som tagit emot Swish-betalningen är samma som den som i annonsen uppges vara säljare.

– Att man använder Swish är vanligt men det är väldigt ovanligt att namnet stämmer, säger Jan Olsson.

Enligt Jan Olsson finns det flera möjliga förklaringar till att det namn som uppges i annonsen stämmer med Swish-betalningen, trots att pengarna gått till bedragaren.

– En variant är att bedragaren känner till koderna till internetbanken, en annan variant är att man heter samma sak som den man ska skuldsätta. Men då är ju ett bankkonto kopplat till busen och det tar bara två sekunder för polisen att ta reda på vem det är, det är bara att ringa till banken, säger han.

Så handlar du säkert

Skicka aldrig pengar till någons konto. För att undvika att bli lurad när man köper varor på annons är det bästa, enligt Jan Olsson på polisens bedrägerirotel i Stockholm, att träffa personen i fråga och byta vara mot pengar. Går inte det så ska man använda sig av en säker betaltjänst, något som många större säljsajter erbjuder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!