Under två års tid har en konflikt pågått mellan Visby domkyrkoförsamling och biskopen i Visby stift. Det hävdar domkyrkoförsamlingen, som står för en tredjedel av öns församlingar och sedan ett par års tid arbetat för att förnya kyrkan.
– Vi har ett koncept med frivilliga, ungdomsledare och samtal med intressanta personer istället för predikan första söndagen varje månad. Kyrkan fylls av folk, som inte kommer i vanliga fall, säger Lilian Edwards, ordförande i kyrkorådet.
Hon menar att det är en del i konflikten.
– Vissa tycker att det högkyrkliga ska vara, med några få som sitter i kyrkbänkarna.
Biskop Sven-Bernhard Fast har öppet kritiserat hur Visby domkyrkoförsamling hanterat sin ekonomi. Bland annat när församlingen av ekonomiska skäl tvingades lämna Tjelvarkyrkans lokaler.
– Det är sår som fortfarande finns kvar, säger Lilian Edwards.
Den spända situationen mellan församlingen och biskopen blev inte bättre av bråket kring domkapitlets beslut att ge en manlig präst, anklagad för sexuellt umgänge med unga tjejer, sin prästkrage tillbaka.
– Då fick biskopen mycket kritik och det tror jag ligger kvar, säger Lilian Edwards.
Efter biskopens visitation, som GA skrev om i torsdags, har domkyrkorådets arbetsutskott svarat på hans kritik. På söndag kommer konflikten upp som extraärende på kyrkorådet.
– Biskopen är en snäll och vänlig person, men han påverkas av sin omgivning. Det finns människor som inte vill oss väl, säger Lilian Edwards, och menar att bråket påverkar trovärdigheten för kyrkan och församlingen.
Nu vill hon och arbetsutskottet ta hjälp utifrån, på nationell nivå.
– Jag tycker inte att man ska väja. Det är en konflikt mellan Visby stift och domkyrkoförsamlingen. Den måste vi reda ut, vi kan inte ha det så här, säger Lilian Edwards.
Hon menar att den långvariga konflikten påverkat personalen.
– Jag är jätteledsen och bekymrad. Jag har varit med i många år, men aldrig varit med om maken, säger Lilian Edwards.
Sven-Bernhard Fast delar inte domkyrkoförsamlingens synsätt på bråket. Han vidhåller den kritik han haft i samband med visitationen, men lyfter fram flera goda samarbeten.
– Det här har ingenting med någon personkonflikt att göra, säger han.
Nu vill han avsluta tillsynen, för att därefter se vilka eventuella samtal som behöver föras med domkyrkoförsamlingen. Hjälp till konfliktlösning utifrån vill han inte uttala sig om:
– Det skulle vara exempellöst. En visitation avslutas inte med en medlingskommission, säger Sven-Bernhard Fast.