Polisen var under nyårsnatten på plats vid en krog i Visby och genomförde en tillsyn. I polisens tillsynsprotokoll från krogen beskrivs flera brister. Bland annat ska en bartender ha varit berusad och överlämnat narkotika, vilket P4 Gotland var först att berätta.

"Den serveringspersonal som kontrollerades uppgav att han hade druckit tre glas champagne som krogen bjöd på vid tolvslaget. Han medgav även att han druckit ca 20 cl sprit under tiden han arbetade i baren", står det i tillsynsprotokollet.

Personen hade även på sig 1 700 kronor i kontanter. Bartendern framförde att han sålt alkohol och inte registrerat det. Men den baren hade ingen kontanthantering – och kvitto ska alltid lämnas i samband med köp.

– Det finns mycket frågetecken kring personen som jobbade i baren och han hade pengar på sig som han inte kunde förklara på ett vettigt sätt, säger Ulf Linnerhed, alkoholhandläggare vid Region Gotland.

Personen lät dessutom en gäst förvara sina tillhörigheter i baren. I samband med att polisen var på platsen valde de att ta med sig gästen. Då ville denne ha med sig sina tillhörigheter.

– Då ger bartendern ut en jacka och en väska. Dessutom ger han ut en snusdosa som gästen hade i baren. I den fanns det hasch, men vi ser inte det som att bartendern visste att det fanns hasch i snusdosan, säger Christian Molin, förundersökningsledare vid polisen på Gotland.

Polisen valde att inleda två förundersökningar gällande narkotikaöverlåtelse och brott mot alkohollagen om olovlig dryckeshantering. Båda förundersökningarna har lagts ner.

– Vi måste kunna påvisa att bartendern visste att det fanns narkotika i snusdosan som lämnades ut, säger Christian Molin.

Polisen framför i sin tillsynsrapport att de ofta ser krogbesökare påverkade av narkotika.

"Under årets första veckor har de även haft andra narkotikarelaterade ärenden med koppling till besökare på krogen. Den nu aktuella händelsen syns förstärka bilden av att narkotika på krogen är ett reellt problem", skriver regionen i sitt beslut.

Tjänstemännen föreslog att Regionstyrelsen skulle besluta om att erlägga krogen med en erinran. Politikerna valde att gå på tjänstemännens linje.

– Krogen har fått erinran tidigare. Men händelserna hänger inte ihop och därför blir det ingen varning som vi utdelar, säger Ulf Linnerhed.

En erinran är den mildaste formen av reprimand. En varning är skarpare, och efter det kan restaurangen förlora sitt alkoholtillstånd.