BESLUTET: DG drar ner antalet avgångar

Destination Gotland har beslutat att dra ner antalet avgångar till och från Gotland. "Genom att gå ner till bastrafik säkrar vi långsiktigt vår viktigaste resurs", skriver DG i ett pressmeddelande.

1 april 2020 13:53

Destination Gotland har beslutat om flera åtgärder till följd av coronaviruset på Gotland. Bland annat kommer trafiken att begränsas till en bastrafik. 

"Trafiken koncentreras till den så kallade bastrafiken, vilket de flesta dagar innebär två dagliga avgångar till och från Nynäshamn och en daglig avgång till och från Oskarshamn, med ordinarie avgångs- och ankomsttider", skriver Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Destination Gotland skriver vidare att de säkrar försörjningen till och från fastlandet genom att ta till den här åtgärden. 

"Genom att gå ner till bastrafik säkrar vi långsiktigt vår viktigaste resurs, våra medarbetare som är helt nödvändiga för att kunna upprätthålla Gotlands försörjning under hela den krisperiod vi nu ser framför oss", skriver Destination Gotland.

De skriver även att antalet sittplatser ombord på fartygen kommer att begränsas. 

"Antalet bokningsbara sittplatser ombord begränsas för att säkerställa större avstånd mellan passagerare. Mindre än hälften av passagerarkapaciteten kommer att vara tillgänglig på samtliga avgångar för att minimera smittorisk för personal och passagerare", skriver bolaget i ett pressmeddelandet.

DG:s nya beslut gäller från och med 1 april och tills vidare. Berörda passagerare kommer att kontaktas av bolaget. 

– Vår första prioritet är att långsiktigt säkra försörjningstrafiken. Vi är samhällskritisk infrastruktur. Jag är övertygad om att det finns förståelse för nödvändigheten i besluten, och jag vill tacka alla kunder som tar ansvar i dessa tider, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland, och fortsätter: 

– Vi har följt myndigheternas beslut löpande och i takt med att man skärpt tonläget har vi aktiverat bolagets beredskapsplaner efter samverkan med Länsstyrelsen på Gotland och Region Gotland. 

Antalet bokningar med Destination Gotland under påsken har minskat rejält och många har valt att avboka sin resa. Samtidigt får nya passagerare inte boka en resa under den här perioden. 

– Vårt tydliga budskap nu är ”Stanna hemma i påsk", säger Christer Bruzelius.

Hur påverkar det här Destination Gotland? 

– Här och nu tänker vi inte på hur det påverkar Destination Gotland. Det här är ett beslut för att värna gotländsk sjukvård och försörjningstrafiken till Gotland. Ön kommer att finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid