Bilder: Välbesökt premiärmässa i sjöfartens tecken

Rundvandring, tipsrunda, öppna fartyg och seminarier lockade många till det nya initiativet "sjöfartens dag".

10 februari 2019 11:55

Sjön suger? Nej, inte om man frågar alla de som tog en tur ner till Hamnterminalen i Visby under lördagen. Där hölls nämligen "Sjöfartens dag" i restaurangdelen på Destination Gotlands färja M/s Visby. Lördagens event var den första i sitt slag på Gotland och är ett gemensamt engagemang signerat sjöfartsnäringen på Gotland. Bakgrunden till initiativet är att locka människor till yrken och utbildningar i sjöfartens tecken.

Fler än tio olika aktörer hade tackat ja till att sprida ordet och locka yngre och såväl äldre besökare till sjöfartsyrket och just sina organisationer. Vissa stod vid montermässor för att informera och andra passade på att öppna upp sina fartyg. Destination Gotland, Kustbevakningen, Sjöräddningen och Sjövärnskåren bjöd samtliga in besökarna till sina fartyg.

Familjen Johnsson-Arskans höll på att pusta ut med en fika efter att ha besökt fartygen.

– Vi är här för att barnen har en storebror som går sjöfartstubildningen på gymnasiet. Då får man passa på att stötta lite en sådan här dag, säger Micke Johnsson.

Men storebror är inte den enda i familjen som börjat intressera sig för det här med båtar. Flera av barnen gillade att få kolla in de stora fartygen och dessutom hoppas systern Michelle få sommarjobba på en av Destination Gotlands färjor under den kommande sommaren.

– Jag har pratat med dem i dag och har fått massa information. Nu ska jag hem och söka jobbet på nätet.

En annan av besökarna var Louise Nordgren Andersson. Hon uppskattar att resa – och då är det båt som gäller. I födelsedagspresent önskar hon sig en båtbiljett så hon kan åka med Destination Gotlands nya färja M/S Visborg.

– Det ser jag verkligen fram emot. Jag tycker om båtar väldigt mycket, säger hon.

Håkan Creutz och dottern Leia ville ta tillvara på chansen att se vad de olika sjöfartsyrkena kan innebära.

– Det är framförallt för Leias skull vi är här. För att se vilka typ av jobb som finns.

Om några år ska Leia börja gymnasiet, men vad hon ska gå vet hon ännu inte.

– Jag vet inte riktigt själv ännu vad jag vill göra. Men jag vill lära mig mer om allt, och det var därför jag kom hit, säger Leia.

– Hittills har vi bara hunnit göra någon slags tipsrunda, men sen ska vi börja kika runt på riktigt, säger Håkan.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Nilsson