Bostadsbrist löses genom uppskjutna försäljningar

Region Gotland arbetar för fullt med att hitta boende till de nyanlända som anvisats till Gotland. Läget är nu mindre akut än för en månad sedan, och boende är löst fram till september.

Åsa Linder, strateg på Region Gotland, berättar att alla nyanlända som hittills anvisats till Gotland har fått boende, och att boendefrågan är löst fram till september.

Åsa Linder, strateg på Region Gotland, berättar att alla nyanlända som hittills anvisats till Gotland har fått boende, och att boendefrågan är löst fram till september.

Foto: Henrik Radhe

Boende för nyanlända (GA)2017-05-23 05:15

Enligt den senaste prognosen ska Gotland ta emot och ordna bostad åt 213 nyanlända i år, men anvisningssiffrorna kan fortfarande ändras under året. Region Gotland är enligt bosättningslagen skyldig att ordna med boende åt dessa personer. Förra året anvisades 192 personer till Gotland, och hittills i år har 70 till 80 personer flyttat hit. Men att hitta bostäder till alla, är lättare sagt än gjort.

– Det är en stor utmaning. Nu har vi gjort en rejäl inventering av regionens eget bestånd och identifierat olika fastigheter som till exempel står tomma i väntan på försäljning, eller fastigheter som kräver ombyggnad, säger Åsa Linder, strateg på Region Gotland.

För en månad sedan pratade regionen om akutlösningar som att låta de nyanlända flytta in på hotell, men läget har förbättrats sedan dess.

– I dag finns bostäder åt våra nyanlända som räcker in i september. Situationen ser betydligt bättre ut än tidigare och vi har inte behövt använda oss av några hotellösningar, säger hon.

Åsa Linder vill inte berätta vilka fastigheter det är tal om, men säger att det exempelvis handlar om före detta lärarbostäder eller tomma småhus som tidigare använts för olika verksamheter.

– De fastigheter som vi tänkt sälja kommer vi att ta i anspråk och skjuta på försäljningen, och för fastigheterna som behöver byggas om har vi påskyndat arbetet.

Region Gotland tar även emot tips och boendeerbjudanden från allmänheten. Än så länge har det dock inte gett några resultat.

– Vi är glada för de erbjudanden som har kommit in, men tyvärr har begränsningar i regelverket gjort att vi varit tvungna att tacka nej i flera fall. Till exempel har vi stött på hinder när det gäller regler kring brandskydd eller regler kring bostadsersättning som kräver egen ingång, eget kök och badrum, berättar Åsa Linder.

En del av de nyanlända som anvisas till Gotland är kvotflyktingar, och för dem finns speciella regler. Regionen måste enligt lag utrusta deras bostäder med möbler.

– När det gäller övriga nyanlända så är utrustningen i lägenheterna extremt begränsad. Det är deras ansvar att införskaffa det de behöver, men vi vill ändå se till att det finns viss grundläggande utrustning så att de åtminstone har så att det går att övernatta.

Hur ser du på det fortsatta arbetet med att ordna bostäder?

– Jag är mer positiv nu, men det är fortfarande många personer som ska bosättas. Det är ett fortlöpande arbete som vi inte bara måste fortsätta att jobba med i år, utan även nästa. Men jag tror att vi ska klara oss även framöver utan hotellösningar, säger Åsa Linder.

Bosättningslagen

"Lagen om mottagande av vissa nyanlända för bosättning" gäller sedan 1 mars 2016.

Lagen infördes eftersom regeringen och riksdagen anser det nödvändigt att alla kommuner tar ett gemensamt ansvar för mottagandet av nyanlända.

Syftet är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun och påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!