Brandkåren räddade Rambo ur gropen

Sju personer, lite vattenslangar och en del egen vilja krävdes för att få upp hästen Rambo som fastnat i en grop. "Rambo skuttade iväg, lite smutsig men verkade må gott", säger brandmästare Henrik Johansson efter insatsen.

13 juni 2017 19:05

Det var på tisdagsmorgonen som Väskindebon Christina Engman gick ut för att mata sina fjordingar. När hon bankar mot traktorskopen brukar de alla komma lunkande mot frukosten, men den här morgonen hände ingenting.

– Ingen kom, så vi gick ut på fältet för att leta efter dem. Då stod alla hästarna runt Rambo som satt fast nere i en sandgrop. De vägrade lämna honom där, säger hon.

Christina försökte få upp Rambo på egen hand, men han är tung och var trött efter att själv ha försökt komma upp flera gånger. Istället fick räddningstjänsten komma till undsättning.

– En häst kan ju resa sig om den ligger plant, men Rambo låg i en 70 centimeter djup grop lika lång som han själv, så hans tyngd var neråt hela tiden, säger brandmästare Henrik Johansson.

Totalt krävdes sju personer för att få upp hästen ur gropen.

– De här hästarna väger ju flera hundra kilo så det krävdes sju personer för att få upp honom. Vi fick lite slangar runt honom så vi fick grepp, och efter ett tag kände Rambo själv att han hade koll på det hela. Då hoppade han till och kom upp på egen hand.

Enligt Henrik Johansson var insatsen snabbt avklarad, men övervakades noga av en nyfiken publik.

– De andra hästarna var väldigt nyfikna och kikade på insatsen. Vi var ju helt nya figurer i hagen. Det blev ett bra slut för alla. Rambo skuttade iväg, lite smutsig men verkade må gott, och de andra hästarna blev också glada.

Så jobbar vi med nyheter
Amanda Möller Berg