Bris: Hälsan bland yngre blir sämre

Den psykiska hälsan bland landets barn och unga fortsätter att försämras. Det visar Bris senaste sammanställning. ”Vi ser samma utveckling på Gotland”, säger Christine Senter, Region Gotland.

Telefonsamtalen från barn och ungdomar till Bris ökade i fjol. Organisationen får dagligen påringningar om ångest och livströtthet.

Telefonsamtalen från barn och ungdomar till Bris ökade i fjol. Organisationen får dagligen påringningar om ångest och livströtthet.

Foto: Jessica Gow/TT

PSYKISK OHÄLSA2018-03-20 09:57

Under fjolåret ökade antalet samtal till Bris med fem procent. Precis som året innan var det vanligaste ämnet psykisk ohälsa, som stod för drygt en tredjedel av samtalen.

Dessa kontakter samt forskning visar att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökat i Sverige sedan 1980-talet, uppger Bris i en färsk rapport.

– Varje dag får vi på Bris ta del av berättelser om ångest som förlamar och skrämmer, om att vilja skada sig själv, eller att inte längre orka leva, säger organisationens generalsekreterare Magnus Jägerskog, i en kommentar till ­rapporten.

En av slutsatserna är att livsvillkoren för de unga blivit hårdare, med en ökad press och social tävlan. Kritik riktas mot skolan, vården och omsorgen om de yngre i samhället.

– Barn berättar om stress och otrygghet i skolan, om föräldrar vars omsorgsförmåga brister eller om hur tids- och resursbrist inom socialtjänsten påverkar deras hälsa. De berättar om vårdköer och brist på information från hälso- och sjukvården, uppger Magnus Jägerskog.

Christine Senter är verksamhetsledare för barnsam, som är namnet på samarbetet mellan flera förvaltningar kring barn- och ungdomar.

Hon känner igen mycket av den bild som tecknas av barnrättsorganisationen. I vintras kom en rapport från Socialstyrelsen, som konstaterade att den psykiska ohälsan ökat under den senaste tioårsperioden.

– Det är nog dels en reell ökning, och dels ett tecken på att fler vågar tala om sin psykiska ohälsa, säger hon.

Bris föreslår en rad förbättringar i landet. Organisationen vill att primärvården byggs ut så att elevhälsan och vårdcentralerna oftare klarar att ta hand om lindrigare fall av psykisk ohälsa, och att barn- och ungdomspsykiatrin, bup, får tillräckliga resurser att hantera allvarligare problem.

– Jag konstaterar att Gotland ändå gjort flera av de satsningar som Bris lyfter upp, säger Christine Senter.

Bland annat bedriver regionen socialt arbete i skolorna för att tidigt fånga upp familjer som behöver stöd, och det finns team som stöttar familjehemsplacerade barn för att öka deras möjligheter att ­klara skolgången.

BRIS

Bris står för barnens rätt i samhället, och är en ideell organisation grundad 1971. Bris arbetar med att stödja barn, påverka samhället för barnens rättigheter och påverka beslutsfattare genom att göra barnens röster hörda. Visionen är ett samhälle där alla barn känner till sina rättigheter, och där barnens rättigheter tillgodoses.

Barn kan ringa till Bris, ­liksom vuxna som känner till att ett barn far illa.

Riksförbundet Bris har ­regionkontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norr­köping och Umeå.

Källa: Ne.se och Bris.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!