Britt-Marie om dramat i skogen: Vill tacka alla som letade hela natten

När mobilen dog blev Britt-Marie Westöö ensam med sina hundar, vilse i skogen. Nu berättar hon om natten och det stora räddningspådraget: "Jag är evigt tacksam".

20 oktober 2018 07:32

Det var i tisdags som Britt-Marie Westöö gav sig ut i skogen i Stånga för att plocka svamp. Halvvägs till bilen kom hon på att hon glömt mobilen och vände. Ett beslut som hon inte skulle ångra.

I skogen var gott om svamp och Britt-Marie hade egna hunden "Påsen" och lånehunden "River" med sig. När hon blev hungrig och skulle gå mot bilen insåg hon att hon var vilse.

– Jag ringde min väninna som brukar vara med och frågade om hon kunde komma till skogsvägen och tuta. Hon skulle ringa till mig var tionde minut, säger Britt-Marie Westöö.

Men batteriet i mobilen tog slut och mörkret kom fort.

– Jag fick prata med mig själv och jag tänkte att stressar jag upp mig blir det bara värre, säger hon.

Då visste inte Britt-Marie att hennes son Erik hade larmat 112 och att en stor räddningsinsats hade dragits igång. Hon berättar att skogen var tät och att hon riskerade att ramla om hon fortsatte.

– Jag satt i en liten glänta mot ett träd. "Påsen" låg i mitt knä och den stora hunden vid min sida. Just då var jag lugn, säger hon och berättar att det var kallt och hur hon och hundarna värmde varandra.

Polis med flera styrkor, Gotlands ATV-klubb med fyrhjulingar, hemvärn och helikopter sökte under tiden efter henne. Två gånger hörde och såg Britt-Marie helikoptern på nära håll.

– Jag lyfte upp den stora hunden som hade reflexväst och försökte vifta med den, men det gick inte.

Klockan halv fem på morgonen hörde hon motorer och rop i skogen. Det var Joakim Nordahl och Johan Nilsson som stannat sina fyrhjulingar på en åker intill skogen.

– De kom med ficklampor och jag tänkte: Jippie, jag får komma hem och sova i natt. Killarna undrade om de skulle bära mig och jag blev undersökt i en ambulans, säger Britt-Marie Westöö och berättar att hon fick skjuts hem med ambulansen.

Först efteråt blev hon skakig, när tanken på vad som skulle ha kunnat hänt kom över henne. Om hon inte hade tagit det så lugnt hade hon kunnat ramla och bli liggande i mörkret.

– Jag är evigt tacksam för alla människor som hjälpte till. Killarna med fyrhjulingarna som blev väckta, har småbarn och fick gå direkt till jobbet utan att ha sovit. Jag är full av beundran, säger Britt-Marie Westöö.

Bästa svampkorgen blev kvar, full med trattkantareller, men dramat i skogen kommer inte att hindra henne från att ge sig ut igen. Men fulladdad mobiltelefon och en reflexväst som syns i mörker är hennes tips till andra.

– Och tala om för någon innan vart du åker – ha helst sällskap med dig, säger Britt-Marie Westöö.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe