Brozén vill ha en gratis månad med bussen

Frans Brozén på Fårö vill att gotlänningarna ska få prova busstrafiken gratis. ”Låta alla testa en månad för att se hur det fungerar” säger han.

15 maj 2019 11:15

I samband med att Region Gotland anställt Paula Cederberg Ahlsten som reserådgivare, med uppdrag att utreda arbetspendlingen och det kollektiva resandet på har den tidigare fullmäktigepolitikern Frans Brozén (L) lämnat in ett medborgarförslag om en gratis månad på kollektivtrafiken.

– Många har åsikter utan att själva har provat, med en gratismånad får man den möjligheten, säger han.

Syftet är att medborgarna ska få upp ögonen för den kollektivtrafik som faktiskt finns på Gotland. Även han själv nyttjar den ibland, om än inte särskilt ofta, erkänner han.

Att busspendlande kanske kräver någon eller några extra frånvarotimmar från hemmet kan man ta igen på annat, menar Fåröprofilen.

– Det är bekvämt, man kan sova en stund så är man pigg när man kommer hem, kanske göra kontorsarbete i och med att bussarna är utrustade med wifi.

Vid nästa sammanträde i regionfullmäktige kommer medborgarförslaget att anmälas som ärende för att sedan delegeras till tekniska nämnden för beredning av eventuellt förslag.

Frans Brozén är hoppfull att hans idé ska ta skruv:

– Det vore småaktigt annars, det här är en bra pr-grej, om inte annat. Kan vi få in en enda som betalar månadskort så har vi pengarna tillbaka på sikt, säger han.

Hur tänker du allmänt kring utvecklingen av kollektivtrafiken?

– Jag tror många börjar fundera i de banorna, särskilt nu när bensinen är uppe i nästan 17 kronor. Varje sätt att minska bilkörandet är bra.

Han säger att han valt att framföra sin idé via medborgarförslag för att slippa dra det genom först liberalerna och därefter förankra det inom alliansgruppen.

– Nu ville jag prova att skriva i eget namn, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Magnus Ihreskog