Tekniska förvaltningen måste spara åtta miljoner kronor i år. Av det ska kollektivtrafiken svara för 370 000 kronor. Nu hör trafiken mellan Snäck och Visby busstation till de linjer som tekniska nämnden rödflaggat. Markeringen innebär att linjen kommer att läggas ner om den inte får fler passagerare den närmaste tiden.
Att lägga ner Snäcklinjen både höst, vår och vinter och även sommartid ger en besparing på 100 000 kronor.
En nedläggning berör dock en linje som många önskat. Region Gotland uppvaktades första gången 2006 om behovet av en busslinje till Talludden och Snäckgärdsbaden. Förutom brev fick regionen ett medborgarförslag som tekniska nämnden tillstyrkte.
Dessutom skrev nära 150 personer på en namninsamling som i början av 2007 överlämnades till dåvarande ordföranden i tekniska nämnden, Kjell Skalberg (C).
Så många som 150 har dock inte åkt med bussen. En mätning 2008 visade att linjen i snitt hade två personer per tur och redan då diskuterades en nedläggning. 2012 togs frågan om nedläggning upp på nytt och nu är det dags igen.
I sommarturlistan rödflaggas förutom linje 4 till Snäck följande linjer:
Helgtrafiken på linje 2 Terra Nova-Östercentrum (sparar 23 000 kronor).
Tre turer vardagar på linje 3 Österby-Visby busstation (6 000 kronor).
Morgonturen 05.30 på linje 41 Katthammarsvik-Visby (25 000 kronor).
Morgonturen 05.10 på linje 61 Slite-Visby (29 000 kronor).
I trafiken resten av året är det förutom Snäcklinjen bara två turer på linje 3 Österby- Visby busstation som är i fara. I förslaget ingår även servicelinjen i Visby, som i första hand inrättats för äldre och personer med funktionsnedsättning, rödflaggas. Att lägga ner hela servicelinjen ger en besparing på 177 000 kronor.
Om alla rödflaggade turer dras in gör Region Gotland en besparing på 382 000 kronor. Markeringen brukar dock leda till ökat resande. 2013 drogs ingen av de då rödflaggade turerna in.
Samtidigt som besparingar görs genom att dra in linjer vill teknikförvaltningen höja biljettpriset. En höjning av priset på enkelbiljetter kan öka intäkterna med 660 000 kronor per år.
Det föreslås även avgifter för borttappade kort, avgift för hyra av plats i cykelgarage samt höjd taxa för den som köper periodkort ombord på bussen.
Ett förslag finns även om att höja egenavgiften för de som åker färdtjänst eller sjukresa. Det kan öka intäkterna med 160 000 kronor.
Höjningen av taxorna ska beslutas av regionfullmäktige.
För de som fyllt 80 år föreslås dock att trafiken blir avgiftsfri.