Bussexplosionen: Det kan inte hända här

Helgens dramatiska gasbussexplosion i Stockholm får inga konskevenser för den pågående biogasbussupphandlingen på Gotland. "Vi ser inga risker i trafiken kring det här", säger kollektivtrafikutvecklare Anita Norrby Carlsson.

12 mars 2019 16:34

Biogasbussen förvandlades till ett eldhav sedan den kört in i stålbarriär precis före Klaratunneln i Stockholm. I kollisionen ska en gnistbildning skett som i sin tur utlöst explosionen där busschauffören i, den i övrigt tomma, bussen fick allvarliga skador. Efters explosionen har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kallat bussbranschen och flera myndigheter till ett säkerhetsmöte.

Just nu pågår en upphandling av ny kollektivtrafik på Gotland där kravet är att minst 70 procent av bussflottan ska drivas med biogas. Kollektivtrafikutvecklare Anita Norrby Carlsson på Region Gotland uppger för GA att helgens bussexplosion inte påverkar kollektivtrafiken på Gotland.

– Vi har pratat med vår entreprenör Gotlandsbuss kring det här. Vi ser inga risker i trafiken kring det här. Vi har inga sådana passager som Klaratunneln.

Det närmaste man kommer på Gotland är en gångbro på Gråbo, men där finns det en marginal för biogasbussarna, vars tankar ligger ovanpå busstaket, på 22 centimeter.

– Det tittade vi på och konstaterade att den var okej redan när vi började att köra biogasbussar i stadstrafiken 2009, säger Anita Norrby Carlsson.

Hon säger att det inte finns någon oro för en liknande explosion på Gotland.

– Nej, det är vi inte. Där vi trafikerar har vi inga tunnlar eller passager som är för låga helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter