Chockbeskedet: Ali ska utvisas

I oktober har han bott i Visby i två år. Han har lärt sig flytande svenska, fått fast jobb på Clarion hotel, egen lägenhet, familj och massor av vänner. Ändå är migrationsverkets beslut tveklöst – Ali Popal ska skickas hem till Afghanistan.

Visitkortet som förändrade­livet helt och hållet för Ali Popal.

Visitkortet som förändrade­livet helt och hållet för Ali Popal.

Foto: Tommy Söderlund

UTVISNINGSBESLUT2017-08-20 15:10

"I love Gotland! Jag vill aldrig lämna den här platsen."

Han säger så och ler med hela ansiktet där han sitter tillbakalutad i en skinnfåtölj i hotellets vinterträdgård.

Han har aldrig varit så lycklig som nu, aldrig känt sig tryggare. Han älskar sitt jobb och sina arbetskollegor, och de uppskattar honom lika mycket tillbaka.

Svenska språket behärskar han till fullo. Ett och annat engelskt ord hoppar in i meningarna då och då, men annars flyter det på som ett rinnande vatten.

Men självklart undrar man hur tankarna snurrar där inne i huvudet på Ali.

– Givetvis är jag jätterädd för att bli skickad tillbaka till Afghanistan, det vill jag verkligen inte. De säger att det är säkert där, men det händer saker hela tiden, talibanattacker, självmordsbombare. Här i Sverige har jag ett liv som alla andra och det här är mitt land nu, säger han.

Magnus Olsson, Ali Popals svenske pappa, och den som förde honom i säkerhet på Gotland för snart två år sedan, säger:

– Ali är ett typexempel på lyckad integration. Han har acklimatiserat sig, lärt sig språket, fått fast jobb och betalar skatt. Vi behöver fler som Ali i det här landet, särskilt när vi vet att det i framtiden blir allt färre som måste försörja allt fler.

Det var den 12 juli som beslutet kom att Ali Popal inte får stanna kvar i Sverige utan ska skickas tillbaka till Afghanistan.

Där står det bland annat att Migrationsverket beslutar att:

- avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.

- avslå din ansökan om flyktingstatusförklaring.

- utvisa dig ur landet med stöd i bestämmelserna i 8 kapitlet sjätte paragrafen i utlänningslagen.

Under den senaste månaden är det bara personer i hans närmaste omgivning som har vetat om detta.

– Jag var hemma hos en kompis på middag när jag fick veta att jag fått avslag på min ansökan. Det var som en chock. Det blev kaos i huvudet, säger Ali.

– Min kompis sa ”läs igen, läs igen, det kan inte stämma”. Men det stämde.

Han ringde då till Magnus Olsson, men han och Charlotte Österholm befann sig i Göteborg vid tillfället och kunde inte komma till undsättning.

Då fick han tag på sin högsta chef på Clarion, Sanna Kleven.

– Hon kom och hämtade mig och jag var där på kvällen och sov över. Det var jätteskönt och jag fick mycket stöd och positiva tankar.

– Men det känns inte roligt med beslutet och jag är jättestressad, min familj är stressad. Jag trodde verkligen att det skulle bli ett positivt besked, säger Ali.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att Ali ska skickas tillbaka till Afghanistan då han inte har kunnat presentera uppgifter som styrker en eventuell hotbild mot honom.

Så vad händer nu?

Ali får juridisk hjälp av advokaten Henning Holmberg och han lämnade i slutet av förra veckan in en överklagan mot Migrationsverkets utvisningsbeslut.

Det var steg ett och så länge den inte är behandlad vinner inte utvisningsbeslutet laga kraft.

– Vi har precis lämnat in en överklagan till migrationsdomstolen och vi har dessutom begärt om en muntlig förhandling. Jag vill att Ali själv ska få chansen att yttra sig inför domstolen, säger Henning Holmberg.

Hur stor är den chansen?

– Jag gör bedömningen att den är ganska god.

Blir det ett negativt besked i migrationsdomstolen finns det möjlighet att överklaga till migrationsöverdomstolen, men det är inte lätt att få upp mål där.

– Nej, det är ovanligt, säger Henning Holmberg.

Han berättar att han har många fall liknande Alis och att det vid ett tillfälle tog ett halvår från överklagan till muntlig förhandling.

– Därför är det väldigt svårt att uppskatta hur lång tid det här kommer att ta.

I Alis fall finns det hopp även om det tar stopp i migrationsdomstolen.

– Om man har sökt asyl och fått avslag finns det möjlighet att ansöka om arbetstillstånd och på så sätt stanna i Sverige. Men då krävs det att man uppfyller ett antal kriterier, säger advokat Henning Holmberg.

Och då är vi tillbaka i hotellets vinterträdgård igen.

Ett av kraven för att kunna få ett arbetstillstånd är att arbetsgivaren erbjuder jobb i minst tolv månader.

Sanna Kleven, hotelldirektören, sträcker över ett kontrakt till Ali.

Det är ett erbjudande om fast jobb.

– Ni är fantastiska, säger Ali och kramar om sin högsta chef.

Sanna Kleven svarar:

– Ali, det är du som är fantastisk. Du är ambitiös, du kommer i tid, du är uppskattad av både medarbetare och gäster. Du är anledningen till att du får fast jobb, inte vi.

Bakgrund

Det var ett kort möte på grekiska ön Lesbos som kom att förändra livet för Ali Popal.

­Det var då, i september 2015, som gotlänningarna ­Magnus Olsson och Charlotte Österholm avbröt sin semester för att hjälpa flyktingar i land.

Trasiga människor som kom från Turkiet i gummibåtar över Egeiska havet till Lesbos i hopp om att ta sig vidare upp genom Europa. Sjöfärden var det många flyktingar som desperat betalade 1 250 euro för.

Ali lämnade hemmet i Masar-e Sharif på grund av den överallt närvarande skräcken för att faktiskt dö. ”När man vaknar på morgonen vet man inte om man är vid liv på kvällen”, sade han.

Magnus gav Ali sitt visitkort, det som kom att bli ­biljetten till ett nytt liv. I mitten av oktober, efter en resa genom Europa där de hade kontakt via Faceobok, flyttade han in hos dem i villan i Fridhem.

Kvar i Afghanistan finns en pappa, fyra systrar och en bror som pappans nya fru födde under tiden Ali var på flykt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om