Cykelmecka invigt – men inte färdigt

Bandet är klippt – och cyklisterna började anlända redan innan dess. Ändå har Gotland bike park en bit kvar till full potential.

6 januari 2018 08:00

Landshövdingen invigde Gotland bike park i augusti, tillsammans med IK Graips ordförande Ulf Stillman. Cykelbanor av de typer som kallas pumptrack och flowbana var redan färdiga och testade sedan en tid tillbaka. I området fanns dessutom 1,8 kilometer nya elljusspår, ett utegym samt en grill- och utkiksplats.

– Det blev ganska mycket folk, kanske en 150–200 personer. Av dem var kanske 25 särskilt inbjudna och övrigavar väl nyfikna från trakten, berättar Jonas Henning, vd för Gotland sports academy som ansvarar för bygget.

Dessutom finns numera en gång- och cykelväg från Cementa arena, med ishallen, bort till golfbanan. Denna knyter ihop de olika delarna av cykelparken och sponsrades av just Cementa.

Övriga finansiärer var staten och regionen.

– Alla verkade nöjda med vad de såg och jag hoppas de blir helnöjda när vi är helt klara, säger Jonas Henning.

För det återstår en del, nämligen. För att skapa ett större friluftsområde pågår kartering och uppmärkning av de stigar som redan finns kring Filehajdar.

– Och betesföreningen där håller på att sätta ut cykelfärister i hagarna, så att man kan ta sig fram mer obehindrat. Det är kul att markägarna är med i det här och tycker det är en bra grej.

En nyinvigning väntar därför, längre fram i vår.

Dessutom har en egen verkstad startats, för att kunna ta hand om mer avancerade tävlingscyklar, och en expert på detta har anställts. Parken har även en nystartad cykelklubb knuten till sig, med träningar en gång i veckan.

– Det har kommit uppemot 20 personer från hela Gotland, berättar Lina Ringvall, som jobbar med marknad och grupper inom bolaget.

Och trots den sena invigningen, sett till högsäsongen, har flera personer redan hunnit gästa ön och Slite just för cyklingens skull.

– Vi har kontakt med flera cykelklubbar på fastlandet och det finns helt klart ett intresse, säger Lina Ringvall.

Ett besök på Svenska cykelmässan är också inbokat – först efter det tror Jonas Henning att parken tar fart ordentligt.

– Om två år har vi nog folk här nästan året om, så länge det är barmark är det cykelsäsong. Så det här hjälper till att fylla ut lågsäsongen på sikt, säger han.

Förhoppningar finns även knutna till att projektet ”Destination Slite” blir av – ett initiativ för att marknadsföra orten med flera Sliteföretag inblandade.

Projektet står dock i startgroparna än så länge och finansieringen är ännu inte klar.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa