Därför stänger Hemsebadet tre av fyra bassänger

Tre av fyra bassänger på Hemsebadet har tvingats stänga. "Det har nog aldrig hänt förut, men det är en gammal anläggning", säger Pär Gustavsson, enhetschef för regionens simhallar.

15 maj 2019 17:12

Bassänghaveri

Under onsdagen var det endast den stora bassängen som kunde användas av badsugna besökare på Hemsebadet. Då stängdes bubbelpoolen av efter att någon skurit sig på ett av munstyckena som sprutar ut vatten. Dagen innan, på tisdagen, hade badet tvingats stänga två av simhallens totalt fyra bassänger – på grund av strömavbrottet.

– Det är cirkulationspumpen som är kopplad till både barnbassängen och rehabbassängen som har lagt av, säger Pär Gustavsson.

LÄS MER:"Totalavbrott drabbade Gotland – igen"

Han tror att tekniken helt enkelt inte står pall för elavbrotten, särskilt om strömmen både kommer och går flera gånger på kort tid.

– Det har aldrig hänt förut vad jag vet, men sen börjar anläggningen också bli gammal.

Via regionens webbsida, samt Facebooksidan för simhallarna på Gotland, gick man tidigt ut med viss information till allmänheten. "Bassängerna stängda tills vidare", var beskedet som regionen kunde ge under onsdagen.

Men enligt Pär Gustavsson ska allt vara som vanligt igen när Hemsebadet öppnar på torsdagen.

– Teknikförvaltningen har inte velat lova något fram till nu, men de kommer att byta ut en del i något membranlager och serdan ska det fungera igen, säger han om den cirkulationspump som behövs för att vattnet ska dras genom reningsverket i bassängerna.

Det är sedan tidigare uttalat att Hemsebadets vattenrening, men också ventilationsaggregat, behöver bytas ut av åldersskäl. I februari i år berättade Helagotland.se att planeringen inletts för en omfattande renovering av badet.

LÄS MER:"Då startar stora renoveringen av Hemsebadet"

Bubbelpoolens fel, som alltså inte berodde på tisdagens totalavbrott på Gotland, kan vara åtgärdat redan under onsdagen, men senast till torsdagen, säger Pär Gustavsson.

Fakta

Hemsebadet har fyra olika bassänger Stora bassängen, barnbassängen med barnlandskapet, bubbelpolen, samt rehabbassängen (även kallad varmvattenbassängen).

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Nilsson