Därför uppstod jättevågorna i Sundre

Jättevågorna som drog in över Sundre natten mot söndagen var så starka att de flyttade flera fiskebodar. Nu är det klart vad det var som orsakade vågorna.

Foto: Petra Isaksson

Väder2017-08-14 12:25

Väderfenomenet som orsakade nattens oväder i Sundre kallas för "sjösprång".

– Det beror på att lufttrycket ändras fort, vilket ofta orsakas av åskväder. Så antagligen var det den stora åskfronten som passerade i lördags som orsakade sjöspång på södra Gotland, säger Sian de Koster, vakthavande oceanograf vid SMHI.

När ett sjösprång inträffar kan nivåerna stiga en meter eller mer under en period på endast 5 till 60 minuter.

– Det är vanligt. För två veckor sedan hände det på Västkusten och för en månad sedan hände det i Öresund, säger Sian de Koster.

Hur höga vågorna var eller hur högt upp på land de gick natten till söndagen i Sundre är svårt att säga. Men Sundrebon Marita Jonssons uppskattning att vågorna nådde 40 meter upp på stranden kan mycket väl stämma, menar Sian de Koster.

– Eftersom det här hände i en bukt så förstärktes effekten, säger hon och fortsätter:

– Det är häftigt det här.

Sjösprång

"Sjösprång är vattenståndsvariationer i havet av kort varaktighet (5 till 60 minuter) och lokal karaktär, som med många års mellanrum inträffar vid bland annat Östersjö- och Nordsjökusterna.Variationerna kan ha en amplitud av 1 meter eller mer och därmed vara mycket spektakulära. Den sannolika förklaringen till sjösprång är att en hastig förändring i lufttrycket, med tillhörande kraftig vind, genererar en vågrörelse som växer till stor amplitud genom resonans om lufttryckssprångets förflyttningshastighet ligger nära den fria vågens hastighet."

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om