Abdelkerim Moussa kom till Sverige som ensamkommande år 2015. Efter bara en vecka flyttade han till Gotland och nu studerar han på Gutegymnasiet. I samband med en kurs i ung företagsamhet startade Abdelkerim Moussa företaget UF Gawa. Idén var att skapa ett hälsosamt kaffe med smak av ingefära, vilket är vanligt i hans hemland Tchad. Tillsammans med några klasskompisar tog han kontakt med ett lokalt rosteri och i samarbete med dem har de börjat producera i liten skala.
– När vi startade Gawa kände jag att det här är min grej. Jag har velat bli företagsekonom sedan jag var liten. Jag har mycket energi i kroppen och tycker om att göra saker, säger Abdelkerim Moussa.
Hans driv uppmärksammades även av representanterna på Ung Företagsamhet Gotland och den 25 april fick han ta emot ett stipendium som belöning för sitt arbete.
LÄS MER:"Prisades för sitt företagande"
Glädjen över vinsten var dock kortvarig. Bara en dag senare damp det ner ett brev från Migrationsverket. I det förklarades att Abdelkerim Moussa, från och med den 25 april och i fem månaders tid, inte längre ska få sin dagersättning på 70 kronor. Detta då han, enligt Migrationsverket, numera har en inkomst i form av stipendiet på 10 000 kronor.
– Först undrade jag om det inte var bra det jag gjorde. Det kändes i magen som att det finns människor som inte vill att man växer, säger Abdelkerim Moussa.
Även Tina M Larsson, som är Abdelkerims "extramamma", reagerade starkt på beslutet. Han bor delvis hemma hos familjen Larsson och när han fick stipendiet gladde de sig alla åt det, berättar hon.
– Han var så stolt över det här och sedan drar de bort mattan under fötterna på honom. Abdelkerim har fått smäll efter smäll men ändå har han ett sådant driv. Han är en person vi behöver med en enorm kraft och han skulle kunna göra mycket i det här samhället. Det ska man lyfta och uppmuntra, säger hon.
De har beslutat sig för att överklaga Migrationsverkets beslut. Tina M Larsson anser att de inte bör ta bort dagersättningen till följd av ett stipendium som är menat att gå till företagandet, och inte till honom som privatperson. Samtidigt framhäver hon också att han ännu inte har hunnit få några pengar från Ung Företagsamhet.
– Nu har de tagit bort hans dagersättning, som är hans enda inkomst, på 70 kronor om dagen. Detta gör hans situation mycket tuffare.
UF Gotland har även de engagerat sig i ärendet. Redan innan stipendiet skulle delas ut kontaktade de Socialstyrelsen för att säkerställa att de kunde ge ett stipendium till en person med dagersättning.
– Vi ställde frågor kring detta och då fick vi svar att ett stipendium generellt inte ska räknas som en inkomst, men att det är upp till socialtjänsten regionalt att besluta om det individuella fallet. Så de gav oss ändå en öppning att det skulle gå, säger Adam Ladebäck som är regionchef för UF Gotland.
I år har de totalt delat ut 25 stipendier i hela landet, varav flera av mottagarna befinner sig i liknande situationer som Abdelkerim Moussa. Men Adam Ladebäck har inte hört att någon annan ska ha fått dagersättningen indragen. I hans ögon har Migrationsverket fattat ett förhastat beslut.
– Det som är så otänkbart för mig är att man utan att säkerställa att Abdelkerim har fått kontanta medel har dragit in stödet. Han har fortfarande inte fått några pengar från oss. Såklart ska vi också se över våra rutiner men det är tråkigt att bli bestraffad när man vill hjälpa någon. Vi ville att pengarna skulle gå till den fortsatta utvecklingen för Abdelkerim, säger Adam Ladebäck.
Helagotland.se har varit i kontakt med Migrationsverket vid ett flertal tillfällen. De ber att få återkomma med kommentar.