De får hedersrollerna under Medeltidsveckan

Under nationaldagsfirandet i Roma avslöjades vilka som kommer att vara borgmästare samt slottsfru under Medeltidsveckan senare i sommar. "Ett av de mest ärofyllda uppdragen man kan ha", säger den blivande borgmästare Hans Cosfelt.

6 juni 2018 17:33

Varje år sedan 1984 har Medeltidsveckan utsett två borgmästare, nämligen borgmästare Hans Röd och borgmästare Hans Cosfelt. 2015 fick dessa två även sällskap av slottsfrun Magdalena Karlsdotter Bonde. Förra året gestaltades dessa hedersroller av Ica-handlaren Paul "Dino" Larsson, Coop Gotlands vd Carl-Johan Stålhammar samt Länsförsäkringar Gotlands dåvarande vd Mariette Nicander.

När nationaldagen firades på Roma kungsgård under onsdagen var det dock dags att utse bormästare och slottsfru inför årets Medeltidsveckan, vilken arrangeras för 35:e året i rad. Den gutniske borgmästare Hans Röd kommer att gestaltas av ingen mindre än regiondirektör Peter Lindvall.

– Det känns jättekul, och jag ser fram emot veckan. Nu ska jag hem och läsa på om Hans Röd, men jag hoppas ju lite att jag får slåss lite mot borgmästare Hans Cosfelt, säger Peter Lindvall med ett skratt.

Just borgmästare Hans Cosfelt har Thomas Persson utsetts till. Han arbetar till vardags som chef för enheten för samordning och stöd på Länsstyrelsen Gotland, men kommer under Medeltidsveckan alltså att iklä sig rollen som den tyske borgmästaren.

– Det är oerhört ärofyllt. Ett av de mest ärofyllda uppdragen man kan ha faktiskt, säger han, halvt på allvar och halvt på skämt.

Slottsfru Magdalena Karlsdotter Bonde kommer i år att gestaltas av Susanne Thedéen, till vardags museichef på Gotlands museum.

– Det känns fantastiskt roligt att få vara en aktör i Medeltidsveckan den här gången, och inte bara stå på sidan av och se på, säger hon.

Medeltidsveckan invigs den 5 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg