De fick de uppdragen som borgmästare och slottsfru

Under nationaldagsfriandet presenterades vilka som fått de ärofyllda rollerna som borgmästare och slottsfru. "Nu bär det av!", säger den nykrönte gutniske borgmästaren Thomas Sundström.

6 juni 2019 17:35

Varje år sedan 1984 har Medeltidsveckan utsett två borgmästare: Den gutniske borgmästare Hans Röd och den tyske borgmästare Hans Cosfelt. År 2015 fick herrarna sällskap av slottsfrun Magdalena Karlsdotter Bonde.

Förra året gestaltades dessa hedersroller av regiondirektör Peter Lindvall, länsstyrelsechefen Thomas Persson samt Gotlands museums chef Susanne Thedéen.

I år blir det Gotlandshems vd, Elisabeth Kalkhäll, som tar över rollen som slottsfru.

– Jag blev naturligtvis glad och hedrad. Det här kommer att bli häftigt, jag tänker gå all in och delta i så många aktiviteter som möjligt, säger hon.

Rollen som den gutniske borgmästaren kommer länsteaterns chef, Thomas Sundström, att axla.

– Nu bär det av! Det kommer att bli jätteroligt. Steget blir ju inte särskilt långt för mig som är teatermänniska, sedan är jag även väldigt intresserad av historia. Så detta kommer att bli lustfyllt, säger han.

Sist ut är entreprenören Patrik Rees, som kommer att iklä sig rollen som den tyske borgmästaren.

– Det är ett otroligt hedrande uppdrag, jag behövde inte speciellt lång betänketid, säger han.

I och med att Patrik Rees äger Johan Målares hus, intill Visby domkyrka, har han deltagit under Medeltidsveckan tidigare – men aldrig i den här utsträckningen.

– Så det ska bli spännande. Det är ju ingen av oss som är särskilt blyg av sig, säger han.

– Vi känns om ett dreamteam, säger Elisabeth Kalkhäll.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström