De första rapporterna om algblomning är här

På måndagen rapporterades att algblomningen kommit igång i Östersjön men att badplatserna på Gotland fortfarande var algfria. Nu börjar rapporterna komma in om att algerna nått den gotländska kusten.

Algblomningen, eller de så kallade cyanobakterierna, är här igen.

Algblomningen, eller de så kallade cyanobakterierna, är här igen.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Badvatten2019-06-26 13:45

Fram till måndagen höll sig algblomningen på behörigt avstånd och inga rapporter om kustnära blomning hade inkommit, enligt Maya Miltell på Informationscentralen för egentliga Östersjön. Nu har däremot rapporter kommit in om att blomningen nått vissa badplatser på Gotland.

De senaste satellitbilderna från SMHI visar ingen större skillnad i ytansamlingar jämfört med tidigare i veckan. Men bilderna har varit svårtydda på grund av molntäcket över Östersjöregionen och hur algblomningen kommer att sprida sig är svårt att säga, enligt Maya Miltell.

– När det som nu är väldigt liten ytansamling så det är svårt att göra någon prognos eftersom blomningen påverkas mindre av vinden då.

De blommande algernas officiella namn är egentligen cyanobakterier, men trots att det handlar om en bakterie är det ofta ingen fara för vuxna människor att dela badvatten med dem. Det är framförallt djur och små barn som kan drabbas av magsjukeliknande symptom eftersom de riskerar att dricka, eller åtminstone svälja, havsvatten. Om du ser små gryn i vattnet eller stora ytansamlingar nära en badplats är det dags att hålla lite extra uppsikt på barn och husdjur.

– Det man kan göra är att skölja av sig med rent vatten efter badet. Samt att undvika att svälja havsvatten, säger Maya Miltell.

Informationscentralen för egentliga Östersjön tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten. Har du sett algblomning/cyanobakterier vid din badplats? Slå dem en signal på: 010-223 11 60.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om