De kämpar mot butiksdöden i Klintehamn

Nedläggningen av Ica i Klintehamn är ett hårt slag för alla de som arbetar för att vända den nedåtgående trenden i samhället. På affärsgatan står redan mängder av lokaler tomma. Men det finns ljus i mörkret.

Följt förändringen. Mia Gardell började jobba på Salon Maud för 13 år sedan. Lina Kristiansson växte upp i Klinte. Båda har sett en stor förändring.

Följt förändringen. Mia Gardell började jobba på Salon Maud för 13 år sedan. Lina Kristiansson växte upp i Klinte. Båda har sett en stor förändring.

Foto: Henrik Radhe

Klintehamn2017-09-26 08:30

Klinteborna har vant sig vid skyltar med texten "stängt" och lokaler som gapar tomma. Men när det blev klart att Ica-butiken lägger ned i Klintehamn blev många riktigt ledsna. Några av de vi möter på samhället blir blanka i ögonen när de talar om hur Klinte har utarmats under de senaste åren.

Berndt Lagergren minns tiden när raden av affärer på Donnersgatan började nere vid ån och sträckte sig hela vägen fram till korsningen vid Kustvägen. I dag har flera affärsfastigheter byggts om till bostäder, medan andra gapar tomma eller har papper för fönstren och skyltar med texten "ledig lokal". När Ica lägger ned finns Colorama och Handelsbanken kvar på gatan, tillsammans med tre frisörer och en fotvårdssalong.

– Alla undrar hur det blir med julskyltningen. Hur ska den se ut när det inte finns några affärer, frågar sig klintebon Åsa Nilsson.

Sedan Mia Gardell började jobba på Salon Maud för 13 år sedan har hon kunnat följa förändringen. De första åren var det liv och rörelse på Donnersgatan. Här fanns Sparbanken, Bullboden, Beklädnadsaffären och många andra butiker, men också en ständig folkström och gäng med ungdomar från Hassela och Donnergymnasiet.

– När jag tittar ut på gatan i dag är det tomt åt både höger och vänster och det är verkligen trist, säger Mia Gardell.

Om även ljusen från Icabutiken slocknar blir det snudd på olustigt att jobba på Donnersgatan.

– Alla tycker att det här är jättetråkigt, säger Mia Gardell.

I lokalen intill är Tommy Jakobsson på Colorama lika bekymrad.

– Jag hoppas att det finns någon som vill ta över Icas lokal. Det spelar ingen roll vad det är, bara det är något som drar folk till samhället, säger Tommy.

Tommy Jakobsson tror att nedgången för Hassela har bidragit till att nedgången för affärslivet i Klintehamn har gått utför så fort.

– Sedan Hassela fick färre ungdomar har det minskat drastiskt. Förut köpte de in och rustade upp fastigheter till sina elever och det var viktigt för dem att handla lokalt.

Symptomatiskt nog finns det inte längre någon Köpmannaförening i Klintehamn. Den har blivit en del av föreningen "Klintetraktens framtid" som driver framtidsfrågor i olika arbetsgrupper.

När Tommy Jakobsson möter andra företagare från samhället talar de ofta om hur Klinte ska utvecklas. Tommy tycker att det finns viktiga förutsättningar: Här finns inte bara många lediga lokaler, utan också huspriser som är betydligt lägre än i Visby.

– Och så finns det en positiv tro, säger han.

Och så finns det en lång rad ljusglimtar:

Hamncaféet har fått en ny ägare och drivs nu av Ghasem Hassani, som också driver restaurang på Donnersgatan. Unicare har tagit över den vårdcentral som man har kämpat för och efter den stora upprustningen av hamnen har det blivit mer liv och rörelse där. Och de 2 700 kvadratmetrarna i Samhalls gamla lokaler har fått nytt liv. Fastigheten köptes av Per-Erik Dannborg, som är bördig från Klinte, men som har jobbat med industrifastigheter i Göteborg i många år. Han har investerat flera miljoner i fastigheten och har tolv företag som hyresgäster. De flesta är etablerade Klinteföretag, men det finns också något företag som är nystartat i lokalerna.

Per-Erik Dannborg är nöjd med investeringen:

– Det hade varit lättare att få uthyrt i Visby, men priserna är också annorlunda där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om