De Maecker tackar för sig efter tolv år

Regionrådet Stefaan De Maecker (MP) ställer inte upp för omval. ”Det känns naturligt att efter tolv år ge plats åt andra” säger han.

Kandiderar inte. När Miljöpartiets medlemmar ska välja bland kandidaterna till nästa val finns regionrådet Stefaan De Maecker inte med. ”Jag tänker följa den rotationsprincip vi har i partiet och ge plats åt andra” säger han.

Kandiderar inte. När Miljöpartiets medlemmar ska välja bland kandidaterna till nästa val finns regionrådet Stefaan De Maecker inte med. ”Jag tänker följa den rotationsprincip vi har i partiet och ge plats åt andra” säger han.

Foto: Malin Stenström

Gotland2017-12-01 05:15

Som 30-åring tog Stefaan De Maecker plats i fullmäktige efter valet 2006. De senaste sju åren har han som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden haft det tuffaste politiska uppdraget på Gotland. Sjukvården har haft stora problem med ekonomin, och i hårda fullmäktigedebatter har han ofta fått försvara verksamheten.

Men det är inte därför han slutar.

– Det har varit tufft, det ska jag erkänna. Men uppdraget känns fortfarande meningsfullt och engagerande, säger han och förklarar vad som ligger bakom beslutet att inte kandidera:

– I Miljöpartiet har vi en rotationsprincip. Politiken får inte bli ett elitprojekt, det koncentrerar makten och gagnar inte demokratin.

Principen att lämna plats åt andra efter ett visst antal år gäller dock inte kommunpolitiker, utan är i första hand för riksdagsledamöter, statsråd och EU-parlamentariker.

– Det finns en rekommendation att även kommunpolitiker ska följa principen. När jag själv började kom jag snabbt in i politiken. Nu har partiet en väldigt levande organisation och jag vill ge andra en chans att ta plats, säger Stefaan De Maecker.

När Stefaan De Maecker blev politiker på heltid efter valet 2010 tog han tjänstledigt från jobbet som handläggare på Sida. Sedan dess har Sidas Visbykontor blivit en del av Svenska institutet, som i sin tur i oktober 2016 beslutade att lämna Gotland.

– När jag fick frågan om att flytta med till Stockholm tackade jag nej. Jag vill vara kvar på Gotland, men har inga konkreta planer. Jag ska söka nytt jobb och är beredd att fokusera på det, säger han.

Miljöpartiet drar nu igång arbetet med att utse kandidater till kommande val till riksdag och regionfullmäktige. Fram till den 15 december genomförs provval bland medlemmarna. Provvalet är direkt vägledande som förslag till de stämmor som ska fastställa listorna. Mindre justeringar kan dock göras för att få en jämn könsfördelning.

I provvalet deltar 30 personer för valet till regionfullmäktige och fem till riksdagen.

– Valberedningen är nöjd med att ha både många kandidater som ställer upp för omval igen och ett antal nya namn. Sammantaget har kandidaterna en god bredd i olika kompetenser och erfarenheter, säger Lisbeth Bokelund sammankallande för valberedningen i ett pressmeddelande.

Riksdagslistan fastställs vid distriktsstämman den 18 januari. Listan till regionfullmäktige fastställs vid årsstämman den 18 mars.

Miljöpartiets kandidater

Regionfullmäktige

Beata Afzelius, Svante Agnestig, Clara Andermo, Berne Appelqvist, Lisbeth Bokelund, Viveca Bornold, Wolfgang Brunner, Kristin Ekström, Isabel Enström, Karin Gardell, Robert Hall, Ylva Hammar, Daniel Heilborn, Akram Ilja, Margareta Johansson, Anita Jonsson, Katarina Krusell. Maria Larsson, Lena Lind, Ola Matthing, Karl-Allan Nordblom, Anders Nordgren, Nils-Erik Norrby, Jörgen Renström, Micke Seid, Lena Stenström, Karin Stephansson, Karin Sutare, Lisa Wanneby, Karin Åström.

Riksdagen

Lisbeth Bokelund, Isabel Enström, Robert Hall, Nils-Erik Norrby, Anders Nordgren, Micke Seid, Karin Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!