De protesterade mot Nato och Aurora

Minst ett hundratal samlades på Östercentrum för att delta i manifestationen mot Nato och mot krigsövningen Aurora. "Det man övar på, blir man bra på och nu övar vi oss i krig", säger Stina Oscarsson, journalist och krönikör.

16 september 2017 14:14

Nätverket mot Nato genomförde på lördagen en manifestation på Östercentrum som riktar sig mot Försvarsmaktens övning Aurora 17 och närmandet till Nato.

LÄS MER: De förbereder manifestation mot Aurora 17

Nätverket mot Nato genomförde på lördagen en manifestation på Östercentrum som riktar sig mot Försvarsmaktens övning Aurora 17 och samarbetet med Nato.

Nätverket vill stoppa övningen eftersom man anser att den försämrar säkerhetsläget kring Östersjön, att samarbetet med USA innebär ett närmande till Nato och för att man anser att fred ska bevaras genom diplomati, inte genom upprustning.

– Det man övar på, blir man bra på. Nu övar vi oss i krig och då blir vi bra på krig. Om vi hållit fast vid våra principer och istället för att öva oss i krig, som djur, övat oss i att vara människor, då hade jag inte varit orolig, säger Stina Oscarson, journalist och krönikör, som var en av de talare som bjudits in till manifestationen.

Hon är, liksom de gotländska arrangörerna, kritisk till att USA deltar i en övning i Sverige.

– Vi har just nu inga garantier för att USA inte har kärnvapen med sig när de övar här, säger Stina Oscarsson.

Att visa upp sin krigsförmåga skapar inte trygghet hos folken kring Östersjön, menar hon. Krigsövningen Aurora, med 20 000 deltagare, är "en skymf mot alla de som kämpat för fred".

– Om vi istället lagt en halv miljard på att utbilda 20 000 diplomater så kanske vi kunnat uppnå fred, säger Stina Oscarson.

Lördagens manifestation fortsatt under eftermiddagen med tal och samtal i Almedalsbiblioteket, med Stina Oscarson och Stefan Lindgren under ledning av moderator Ulla Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mona Staflin Foto: Dennis Pettersson