Digital teknik avslöjar ny historia på bildstenar

Gotlands bildstenar är en unik källa till kunskap om hur människor levde för många hundra år sedan. Nu satsar Vetenskapsrådet nära 15 miljoner kronor på en digital dokumentation där nya detaljer kan avslöjas.

11 december 2018 11:00

Vetenskapsrådet delar ut bidraget till Gotlands museum och Stockholms universitet för att med hjälp av modern teknik scanna av och analysera vad bildstenarna egentligen berättar.

Gotland har landets största samling av bildstenar. Det handlar om drygt 570 stenar som huggits ut och målats med olika motiv. De första dateras till omkring 100-talet och där kan man se cirklar, tolkade som solsymboler, djur avbildade i par och ibland en roddbåt. Nyare bildstenar visar skepp, ormar och fåglar och under vikingatiden kom runskriften.

– Vi ser frisyrer, kläder, segel och var i båtarna de har sina vapen. Det finns bilder av vad de gjorde med sina prylar, säger Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum som tycker det är extra roligt att det bara är Gotlands museum som fått pengar.

Problemet med bildstenarna är att forskare under 1940-talet fyllde i motiven med färg för att man lättare skulle se vad de föreställde och publicerade sedan resultatet i en bok.

– Han målade det han såg, tolkade när han fyllde i med färg och det stämde inte alltid. Det är lite svårt att tänka bort från det.

Med hjälp av Vetenskapsrådets pengar öppnar sig nu möjligheten att scanna av bildstenarna och med hjälp av avncerad digital teknik ta bort bemålningen och tolka om.

– Om man tycker historia är viktigt, är det en fantastisk källa till ny forskning.

– I Sverige har vi väldigt duktiga forskare som jobbar med runstenar, men inga som jobbar med bildstenar, säger Per Widerström.

Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet som finansierar forskning inom alla vetenskapsområden. Rådet är även rådgivare till regeringen i forskningspolitiska frågor och arbetar för att öka förståelsen för forskningens långsiktiga samhällsnytta. De finansierar forskning inom alla vetenskapsområden. Rådet stödjer årligen svensk forskning med mer än 6 miljarder kronor.

Källa: Vetenskapsrådet

Så jobbar vi med nyheter
Åsa Sveds asa.sveds