Digitala djur kan glädja dementa

Hunden vrider på huvudet och skäller medan katten jamar och lägger sig på rygg för att bli kliad när man klappar den. De är två digitala djur som ska sprida glädje i demensvården.

9 februari 2019 11:05

Staten har satsat 2,4 miljoner kronor på digital välfärd och terapidjuren är exempel på hur teknik kan användas för att berika tillvaron för människor i speciella situationer.

Fredrik Westergaard som är utvecklingsledare på socialförvaltningen, har två batteridrivna djur på sitt kontor.

– När man stimulerar katten händer det saker, säger han och visar vad den kan.

Katten spinner, blinkar med ögonen och vrider på huvudet innan hon sträcker ut ena tassen och lägger sig på rygg för att bli kliad p magen medan det konstgjorda hjärtat bultar.

Förvaltningen har köpt in 30 hundar och 30 katter som ska ut i verksamheten och testas.

– Jag har träffat några brukare och de digitala djuren gör succé. Det är genuin glädje, säger han och visar en video där en kvinna kelar med en digital terapihund.

– Jag blir rörd när jag ser den, säger han.

Att klappa ett digitalt husdjur är förstås inte som att mysa med en levande katt, men det finns fördelar. Terapidjuret finns alltid till hands och allergiker slipper rinnande ögon. Det enda som krävs är ett batteri. I beskrivningen av terapidjur sägs att den stimulerar och skapar en relation, förbättrar humöret, minskar ensamhet, stress och läkemedelsanvändning samt ökar glädje och kommunikation.

Terapidjuren köps in från USA med ett styckpris på 900 kronor.

– Många köper de här djuren till sina anhöriga, säger Fredrik Westergaard och berättar att priset i Sverige är betydligt högre.

Välfärdsteknikprojektet pågår under februari och mars och ska sedan utvärderas. Förutom terapidjuren ingår ytterligare 22 produkter, bland annat matningsroboten Bestick, kameratillsynen Nattfrid och VR-glasögon.

– Vi har en motionscykel som är kopplad till en tv. Med den kan du cykla till New York om du vill, berättar Fredrik Westergaard.

Upplevelsecykeln är kopplad till Googles gatuvyer.

För dem som vill röra sig lite mer fritt utomhus, finns en GPS som kan hängas runt halsen eller stoppas i skosulan.

– Den är koppat till ett virtuellt stängsel och promenerar brukaren utanför det, slår larmet till.

En tjänst som visar när någon ramlat, ingår.

Välfärdstekniken syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning.

– Det här handlar om att skapa ett gott liv för människor, säger Fredrik Westergaard.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa