DOMEN: Nej till kalkbrytning i Ojnareskogen

På tisdagen kom domen från Mark- och miljööverdomstolen angående fortsatt kalkbrytning för SMA Mineral och Nordkalk på norra Gotland.

Lisa Wanneby, ordförande i Urbergsgruppen, känner lättnad över tisdagens dom.

Lisa Wanneby, ordförande i Urbergsgruppen, känner lättnad över tisdagens dom.

Foto: Sofie Regnander

UPPDATERAD2018-09-11 11:41

Domstolen ger inte bolagen rätt till brytning, och hänvisar till att brytningen skulle göra för stor skada på Natura 2000-området Bästeträsk. (Läs pressmeddelande från domstolen längre ner i artikeln.)

Både Nordkalk och SMA Mineral fick rätt till att bryta kalk i de lägre instanserna i juni 2014. Dessa beslut har dock överklagats av flera parter, bland annat Naturvårdsverket och Länstyrelsen på Gotland.

Det som domstolen hänvisar till i sin dom är att de områden där Nordkalk och SMA Mineral vill bedriva täktverksamhet ligger helt inne i ett Natura 2000-område. Det var regeringen som 2015 beslutade att uttöka Natura 2000-området Bästeträsk.

Ute i Ojnareskogen mottogs domstolens beslut med glädje från de människor som samlats där, och som kämpat för att bevara området under många år.

– Det är en lättnad för oss som jobbat för det här så länge. Det är ren glädje, och jag började lite sådär emotionellt att halvgråta när beskedet kom. Det har varit en otrolig anspänning och det var som att allt släppte när domen kom, säger Lisa Wanneby, som kämpat för Ojnareskogen i flera och, och som är ordförande i förenignen Urbergsgruppen, som .

Hon säger att hon hoppas att tisdagens dom kommer att sända en tydlig signal till resten av landet, och även ut i Europa.

– Det ska vara omöjligt att bedriva täktverksamhet i den här typen av natur, och jag hoppas att Ojnareskogen blir ett lokalt exempel på en internationell fråga.

Lisa Wanneby är dock övertygad om att framförallt Nordkalk kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

– Det har de ju redan aviserat om sedan innan, så jag tror absolut att de kommer att försöka överpröva det här beslutet och att de kanske även tar det till EU-domstolen. Jag känner dock ingen oro över det, utan det är precis vad jag förväntar mig. Hade vi fått ett negativt besked hade vi också överklagat, säger hon.

Lisa Wanneby tycker att det är synd att processen kring Ojnareskogen tagit så lång tid, och hoppas att domarna sätter punkt, även om de kan komma att överklagas.

– Nu måste det gotländska samhället gå vidare och fokusera på hur norra Gotland kan utvecklas utan stenbrytningen.

Även Naturskyddsföreningen är glada över tisdagens besked.

– Det här är en stor miljöseger. I över tio år har Naturskyddsföreningen deltagit i den juridiska processen för att försöka rädda den fantastiska naturen och alla de särpräglade arterna som lever i Bunge och Ojnareskogen. Vi är både lättade och glada att området äntligen är säkrat från framtida exploatering, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Så här skriver Mark- och miljööverdomstolen i ett pressmeddelande:

Mark- och miljööverdomstolen har i dag meddelat dom i målen om Nordkalk AB:s och SMA Mineral AB:s ansökningar om tillstånd till täktverksamhet på Gotland. Domarna innebär att de av mark- och miljödomstolen lämnade tillstånden upphävs och att bolagens ansökningar om tillstånd till täktverksamhet avslås.

Prövningen i Mark- och miljööverdomstolen har i huvudsak handlat om täkternas påverkan på Natura 2000-området Bästeträsk.

Mark- och miljööverdomstolen har funnit att domstolens prövning ska utgå från den utsträckning Natura 2000-området Bästeträsk numera har efter det att regeringen den 31 augusti 2015 (M2015/1508/Nm) beslutade att föreslå EU-kommissionen att området ska utökas. Den omständigheten att området nu omfattar en mycket större areal innebär att de av bolagen ansökta täktverksamheterna i sin helhet skulle komma att bedrivas inom Natura 2000-området. Täktverk­samhet inom Natura 2000-området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer som finns inom området, t.ex. karsthällmarker, bryts ut. Domstolen har därför funnit att täktverksamhet på platsen skulle innebära en skada på Natura 2000-området och att det inte finns några skyddsåtgärder som kan motverka eller förhindra att denna skada uppkommer. Enligt domstolen innebär den skada som skulle uppkomma på Natura 2000-området Bästeträsk att tillstånd till täktverksamheterna inte kan ges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!