Domprostens succé i sociala medier - nu tackar han för sig

I söndags höll Mats Hermansson, före detta domprost i Visby församling, sin sista predikan.

16 september 2019 20:43

Mats Hermansson slutar som domprost efter 12 år i Visby kyrkoförsamling, det efter att kritik uttalats om hans ledarskap enligt Kyrkotidningen. I söndags höll domprosten sin sista predikan och under förra veckan blev ett inlägg han lade ut på Facebook viralt, fler än 10 000 personer reagerade på texten där han hyllade Pride-flaggan utanför domkyrkan. 

Hur ser du på ditt Facebook-inlägg?

– Jag är förundrad över hur ett inlägg kan sticka iväg sådär. Jag ser det som att jag träffade precis rätt, många människor är oroliga över att samhället blir mer stängt och mindre humanistiskt och det är precis det som jag menar att vi måste stå emot. Det ingår i kyrkans arv.

Hur känns det nu när du slutat?

– Jag är spänd, det är lika spännande nu när jag slutar som det var när jag började för 12 år sedan. Jag vet ju inte riktigt vad framtiden bär med sig ännu. 

Hur ser framtiden ut?

– Jag har fått sluta på arbetsgivarens initiativ, det innebär att jag får ett avgångsvederlag. I mina ögon är det ett konststipendie som innebär att jag kan lägga ett år på att utveckla min konst. Redan på lördag ska jag hålla en utställning i domkyrkan som del av mitt avsked. 

Vad handlade din sista predikan om?

– Temat i söndags var medmänniska. Bland annat pratade jag om handens symbolik. Man ska möta främlingar med öppna hjälpande händer istället för stängda nävar. I slutet fick jag stående ovationer, det kändes som att jag var på en rockkonsert. 

 

Så jobbar vi med nyheter
Emil Karlsson