Dyr färdtjänsttaxa slopas – ”Fel beslut”

Sedan högre taxor infördes 2016 för färdtjänstresor i annan kommun har kostnaderna mer än halverats. Nu vill tekniska nämnden slopa de hårdare betalreglerna för en mer generös tillämpning.

Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.

Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.

Foto: Åsa Sveds

FÄRDTJÄNST (GT)2017-09-27 05:00

Den 1 november förra året begränsades den ekonomiska ersättningen till gotlänningar för färdtjänst i fastlandskommuner.

Tidigare fick färdtjänstberättigade personer åka färdtjänst i hela Stockholms län och i övriga kommuner enligt där gällande taxa. Med novemberbeslutet har man rätt att resa max tre mil med färdtjänst i övriga landet, och bekosta resten av resan själv.

Det ledde till att kostnaderna för färdtjänst i annan kommun sjönk. Under perioden november till mars i år uppgick kostnaden till knappt 79 000 kronor, jämfört med nära 194 000 kronor under samma period 2016.

Resorna nära halverades, från 297 färdtjänstresor under november till mars 2016 mot 165 resor samma period i år.

– Många har avstått från att resa för att det blev för jobbigt, och det är tråkigt. Tanken var att man skulle resa mer kollektivt, men när vi har utrett det såg vi att det inte blev bra. Den som är funktionshindrad ska ta taxi några hundra meter i Nynäshamn från färjan till tågstationen, sedan på och av tåget. Det var ett felaktigt beslut, vi ställde bara till det för dem, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.

Tekniska nämnden lade därför fram ett nytt förslag till regionstyrelsen, efter att tagit in synpunkter från handikapporganisationer.

– Regionstyrelsen har fattat beslut i frågan idag (torsdag) utifrån tekniska nämndens förslag. Det vi har ändrat är tremilsgränsen, efter tre mil fick man betala full taxa.

Med det nya förslaget får färdtjänstresor på fastlandet vara max nio mil. En egenavgift ska tas ut för varje påbörjad tremilsintervall. Den nya taxan föreslås träda i kraft 1 november i år.

– Nu blir det en avgift på 90 kronor per påbörjad tre mils-sträcka, vilket var ett förslag från handikapprörelsen, säger Tommy Gardell.

De tänkta besparingarna ut-ifrån reglerna uteblir nu.

– Det var tänkt att spara runt 300 000 kronor på taxan, det går inte nu. Men det här var fel målgrupp att spara på, de har nog besvär ändå. Nu kommer den som till exempel har rullstol kunna ta taxi direkt från färjan.

Efter att regionstyrelsen bifallit förslaget ska det tas upp i regionfullmäktige.

– Nu hoppas vi att den nya taxan ska vara igång till jul och nyår, så att de som vill kan åka till familj och vänner, säger Tommy Gardell.

Färdtjänst

Beviljas av Region Gotland till den som är folkbokförd på Gotland och som på grund av funktionshinder, som bedöms vara bestående i minst tre månader, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik.

På Gotland utnyttjade 65 procent av de 2053 personer med färdtjänsttillstånd tjänsten 2016.

Nuvarande regler säger att om man vill resa längre än tre mil i annan kommun får man betala resterande kostnad själv i egenavgift.

Källa: Region Gotland, Trafikanalys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om